Column


#https

‘Zorgsites hebben nu zelf zorg nodig’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week kwam aan het licht dat een ruime meerderheid van de zorginstellingen geen gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding.

Uit een onderzoek van de Open State Foundation onder 22.000 websites van Nederlandse zorginstellingen en apotheken blijkt dat twee op de drie sites niet zorgen voor een beveiligde https-verbinding. “Onder meer de geestelijke gezondheidszorg, verloskundigen, thuiszorg en fysiotherapie doen het niet goed", aldus directeur Arjan El Fassed van de Open State Foundation tegen de NOS. In die sectoren dwingt minder dan een kwart van de websites een veilige verbinding af.

De Autoriteit Persoonsgegevens dreigt tegenover hetzelfde medium met boetes. “Het is ons al jaren menens”, laat adjunct-voorzitter Wilbert Tomesen weten. “Dwangboetes liggen desnoods klaar, maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn." Ook de Patiëntenfederatie Nederland is not amused. “Je mag toch verwachten dat kwetsbare patiëntgegevens veilig worden opgeslagen”, reageert directeur Dianda Veldman. Zij vindt het kwalijk dat dit in veel gevallen niet zo blijkt te zijn.

Restaurantsite is beter beveiligd
Het nieuws maakt ook op Twitter de tongen los. “Zorgsites hebben nu zelf zorg nodig…”, constateert @spykerf111. Volgens @alexaardema is het bizar dat de site van zijn restaurant beter beveiligd is dan die van een aantal zorginstellingen. ICTRecht noemt https ‘gewoon wettelijk onvermijdelijk anno 2017’. Maar of het uitdelen van boetes de beste oplossing is? @narchiel zet daar zijn vraagtekens bij. “Goh, wie zou die boetes gaan betalen? De patiënten, vermoed ik?”

Diverse twitteraars wijzen erop dat het vrij simpel is om een website te voorzien van een https-verbinding. @larsrosenquist gaat nog een stapje verder: “Anno 2017 geen https, terwijl dat met Let’s Encrypt letterlijk 5 minuten werk is? Dan zal de rest qua security ook niet veel soeps zijn.”


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over