Column


Column Rick Holland

Zijn onze verkiezingen beïnvloed?

In het verleden zijn er terechte zorgen geweest over cyberdreigingen rondom de Nederlandse verkiezingen. In het jaarverslag van de AIVD in 2015 valt te lezen dat Rusland, China en Iran serieuze dreigingen hebben geuit die de Nederlandse veiligheid in het gedrang brachten. Een deel van die activiteiten bestond uit cyberspionage gericht op het verkrijgen van politieke documenten. Wat waren de dreigingen voor de verkiezingen in Nederland? En hoeveel zorgen moeten wij ons hierover maken?

De Russische groepen APT28 en APT29 (Cozy Bear en Fancy Bear) worden ervan verdacht dat zij in het verleden probeerden om e-mails en social media-accounts van Nederlandse politici te hacken. Met het stelen en lekken van interne e-mails en gegevens willen zij de status van politieke partijen schaden en het publiek beïnvloeden. Deze berichtgeving laaide in januari en februari 2017 weer op, vlak voor de verkiezingen. Dit laat zien dat het gevaar van buitenlandse entiteiten die de verkiezingen willen beïnvloeden een realistische dreiging is.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht