Column


#WhatsApp en #Facebook

‘Ze doen het gewoon lekker toch’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #WhatsApp en #Facebook.

Het cynisme druipt ervan af bij @BenvanBakel. “Het werd glashard ontkend door Facebook, maar ze doen het gewoon lekker toch. WhatsApp gaat je 06 delen met Facebook.” Volgens @nandokasteleijn wijzigt WhatsApp zijn voorwaarden zodat gebruikers met bedrijven kunnen chatten én de app data met Facebook kan delen. Volgens @Teletekst wordt door Facebook ook bijgehouden wanneer het laatste appje is verstuurd. “WhatsApp noemt dat handig om spam en misbruik tegen te gaan.”

“Hoe snel iets kan veranderen”, verzuchtte @danielverlaan en verwees naar een stuk tekst van kort na de overname van WhatsApp door Facebook waarin WhatsApp beloofde dat ‘je erop kan blijven vertrouwen dat je niet gestoord zal worden door advertenties.” @bitsoffreedom noemt de manoeuvre van WhatsApp dan ook een ‘u-turn op de belofte dat data niet met Facebook worden gedeeld’. “Het is onduidelijk welke data bedrijven krijgen.”

Iedereen naar Telegram?
“Of dit nu een goede ontwikkeling is?” @jaapkrul vreest van niet. @PrivacyFirst weet zeker van niet: “Dit gaat @WhatsApp klanten kosten en nieuwe klanten opleveren bij de privacyvriendelijke concurrentie.”

Maar wat is het privacyvriendelijke alternatief? Als het aan @boezeman ligt, gaat ‘iedereen ff naar Telegram’. Maar uiteraard zijn er nog meer opties. “Onze vrijwilligers zetten de opties voor je op een rij”, zo meldt @bitsoffreedom met een verwijzing naar een artikel. “Op basis van onze criteria scoren Signal en Surespot het hoogst”, aldus de auteurs. Als vervolgens wordt gekeken naar het aantal gebruikers – want ‘chatten in je eentje is natuurlijk minder leuk’ – dan is Signal de winnaar.

Opt-out
Geef je toch de voorkeur aan WhatsApp? “Dan gaat WhatsApp jouw data delen met Facebook”, waarschuwt @WvNoort. “Maar dat kun je voorkomen.” In de instellingen moet je dan even het vinkje weghalen bij ‘share my account info’. Maar dit kunnen alleen huidige gebruikers doen, waarschuwt @jeffreykuiken, ‘en alleen binnen dertig dagen.’

@Byte_Fighter vroeg zich af of hij het allemaal wel goed begrijpt. “Ik maak bewust geen gebruik van Facebook, en toch krijgen ze mijn PII (personally identifiable information), met de vriendelijke medewerking van WhatsApp? En het is nog niet eens een opt-in?” @robdebob: “Het is de omgekeerde wereld dat je dit moet uitzetten.”

Wat doet u?
@SecurityVandaag hoort graag wat u vindt van het gewijzigde privacybeleid van WhatsApp, en of u ook een overstap overweegt naar een ‘privacyvriendelijk alternatief’. Laat het ons weten via Twitter!


Lees meer over