Column


#stemmen #tellen

‘XP alleen nog om worst mee te snijden’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week gaan we gewoon verder waar we vorige week gebleven waren.

Vorige keer schreven we in deze rubriek dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zich zorgen maakt over de invloed van criminelen op de verkiezingen, en dat we in de aanloop naar de verkiezingen ‘zeer alert’ moeten zijn. Dat was bij het RTL Nieuws niet aan dovemansoren gericht.

Afgelopen maandag meldde de nieuwsrubriek dat het systeem om de stemmen te tellen ‘zo lek is als een mandje’. Prompt besloot Plasterk om de stekker te trekken uit de elektronische stemmenteller (die overigens alleen de stemmen van de verschillende stembureaus bij elkaar optelt). Plasterk wil dat iedereen in Nederland zeker weet ‘dat die uitslag ook echt de uitslag is’. “Met deze maatregel denkt de minister dat hacken is uitgesloten”, aldus NOS.nl.

Breaking news
@SiebeSietsma vond het nieuws ‘breaking’. “Kabinet haalt oude software en onveilige computers uit het proces van stemmen tellen.” “Als alle software verboden is bij het tellen van de stemmen, dan het goeie ouwe handwerk dan maar!”, concludeerde @janwillembol. “Dat wordt dus geheid nachtwerk op 15 maart. Te laat voor de ochtendkrant”, vreest @thijsniemant.

@EllenBijster was nogal opgetogen over het ‘breaking news’. “Mooi, want Windows XP mag je alleen nog maar gebruiken om worst mee te snijden.” Met een foto leverde ze het bewijs dat je met XP inderdaad worst kunt snijden. Weten we dat ook weer.

@VerComPar is er nog niet gerust op, want deze twitteraar had zelfs ‘BREAKING NEWS’, volledig in kapitalen. “De AIVD maakt zich grote zorgen over de komst van tientallen bussen vol Russen die komen helpen op 15 maart stemmen tellen!” @PtrRkrs heeft een mogelijke oplossing. “Zullen we de @minpres alles laten tellen?”


Lees meer over