Column


#wiv

'1984 gerealiseerd'

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week #wiv, alias #aftapwet, alias #sleepnet. “Hoor ik nu echt #vermeendsleepnet?” Ja, dat hoorde @PcLewenborg goed!

Deze week was er op Twitter veel aandacht voor Safer Internet Day, de dag die vooral jongeren moet aanzetten tot een veiliger internetgebruik. Uitgerekend de dag ook waarop de online Stemwijzer flink onder vuur kwam te liggen door grote beveiligingsproblemen. Door een lek konden bezoekers zien bij welke partijen de meeste mensen uitkomen. De Stemwijzer hield bovendien mensen stiekem in de gaten. “Gebruik bijvoorbeeld een adblocker als u de Stemwijzer invult, want er kijken meerdere trackers mee”, tipte @BartSchellekens.

Sleepnet
Allemaal interessante onderwerpen, maar Twitter barstte woensdag pas echt uit zijn voegen door een debat in de Tweede Kamer over de #wiv. Het ging hier over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel bekend als het ‘sleepnet’ of de ‘aftapwet’ waarmee de Tweede Kamer met een ruime meerderheid akkoord ging. De nieuwe wet geeft geheime diensten vergaande bevoegdheden om grote hoeveelheden data in één keer te onderscheppen, voor drie jaar op te slaan en te doorzoeken”, zo meldde onder andere het RTL Nieuws.

@2eKamertweets noemde het een ‘modernisering’ van de wet. Daar kan toch ook niemand op tegen zijn? Nou, het negatieve sentiment spatte van Twitter af. Volgens @SarahTobee was er zelfs heel veel terechte kritiek op de wet. Kritiek waarvan @NicoleTemmink vond dat die werd weggehoond door het CDA, de PvdA en minister Plasterk. SP-Kamerlid en sleepnettegenstander Ronald van Raak voelde zich tijdens het debat zelfs weggezet als een ‘halve landverrader’. “Gelukkig houdt @JeanineHennis het debat wel netjes”, aldus @MRvanvliet.

Gericht?
Veel commotie ging over de gerichtheid van het aftappen. Het sleepnet zou zo ‘gericht’ mogelijk worden ingezet, maar in het wetsvoorstel was volgens de criticasters helemaal geen sprake van enige gerichtheid. “Nu is duidelijk dat wel degelijk sprake is van ‘stelselmatig op grote schaal’ verzamelen”, aldus D66-Kamerlid @KeesVee. @danielverlaan noteerde zelfs dat Plasterk het ‘soms noodzakelijk’ vindt om journalisten af te tappen of te ondervragen als het ‘in belang van nationale veiligheid’ is.

“Ik vraag me af hoe de Nederlandse regering commentaar durft te hebben op Trump als ik hoor hoe ze burgers behandelen”, merkte @PcLewenborg op. “George Orwell draait zich om in zijn graf”, aldus @Matthijs85. “George Orwells ‘1984’ is tegenwoordig een kinderboekje in vergelijking met de praktijk van afluisteren, tappen, meta-data, et cetera”, zo vatte @Jan_Born de situatie kernachtig samen. @Mgoedblick ging daar met een venijnige tweet nog even overheen. “1984 door @cdavandaag, @PvdA, @vvd en @pvv gerealiseerd.”


Lees meer over