Column


#ErdoganMails

‘WikiLeaks een Gülen-operatie?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #ErdoganMails.

“Dit gaat onze Turkse kabouter niet leuk vinden.” Hoewel @SecurityVandaag zich distantieert van de kwalificatie ‘kabouter’ moesten we @steincity wel gelijk geven: dit kon @RT_Erdogan niet over zijn kant laten gaan.

@wikileaks had namelijk aangekondigd om 300.000 interne e-mails en 500.000 documenten van Erdogans AK-partij op straat te knikkeren. @JohnRSamson zat zich alvast te verkneukelen. “Spannend.” Ja, dat vond @RT_Erdogan dus ook en prompt werd de klokkenluiderswebsite aangevallen.

Cyberchantage?
Volgens @volkskrant ging het mogelijk om een DDoS-aanval. “WikiLeaks laat op Twitter weten dat het niet met zekerheid kan zeggen uit welke hoek de aanval komt, maar dat de ‘timing erop wijst dat de Turkse overheid erachter zit’.” @stefan_pop zag direct mogelijkheden om van vervelende twitteraars af te komen. “Als je iemand zat bent op Twitter, gewoon zeggen dat diegene morgen 100.000 e-mails van Erdogan online zet.”

De vermoede cyberchantage weerhield WikiLeaks er niet van om toch de 300.000 interne e-mails van de AK-partij te publiceren, en verklaarde de cyberoorlog te hebben gewonnen. Nou, deels, want volgens @radiobakker waren ‘de Ottomanen niet blij met de onthullingen van WikiLeaks’. ‘Bestuurlijke maatregelen’ konden niet uitblijven met als gevolg dat WikiLeaks in Turkije ‘op zwart ging’.

Schande toch?
“Goed volk spreekt er schande van, toch?”, zo vroeg @RobertKnijff aan zijn volgers. @kajleers: “Benieuwd hoe lang het duurt voordat Erdogan heel WikiLeaks wegzet als een Gülen-operatie.”


Lees meer over