Achtergrondartikel


Hessel Dikkers, CIO NS

‘We nemen afscheid van de oude wereld’

Na een omvangrijke aanbesteding tekende de Nederlandse Spoorwegen eind 2014 een even omvangrijk ICT-contract met KPN. De nadruk in dit nieuwe contract ligt op de levering van standaarddiensten. Die standaarddiensten moeten zorgen voor een kostenbesparing, een betere beheersbaarheid van de ICT-omgeving en vooral een grotere flexibiliteit om nieuwe ontwikkelingen te ‘absorberen’. “We vragen om functionaliteit”, vertelt Hessel Dikkers, CIO bij NS. “Dat vraag om een andere manier van denken, ook op het gebied van security.”

Al in 2007 besloot NS om ICT-diensten uit te besteden, toen aan HP, CSC en KPN. Binnen het nieuwe contract wordt vrijwel de gehele infrastructuur van NS ondergebracht in de public cloud van KPN. Zo verhuizen maar liefst twaalfduizend werkplekken naar de virtuele ‘KPN Werkplek’. Maar bijvoorbeeld ook de servicedesks, de hosting van websites zoals www.ns.nl, applicatiebeheer, datacenterdiensten en de integratie met publieke clouddiensten zoals Office 365 komen onder regie van KPN te staan. Motiv is binnen deze constructie als ‘senior supplier’ verantwoordelijk voor het leveren van geavanceerde securitydiensten, terwijl partner Conclusion zorgdraagt voor onder andere de technische applicatiebeheerdiensten.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht