Column


#Encryptie

‘Wat een draai van het kabinet’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #encryptie. 

“Encryptie is de nummer 5 trending hashtag in Nederland in de afgelopen twee uur”, zo meldde @twimmercom maandag. Enkele uren later stond het onderwerp nog altijd in de top 10. Wat was er gebeurd? 

Aan het begin van de week lieten de ministers Ard van der Steur van Justitie en Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er op dit moment geen wetgeving komt die beperkingen oplegt aan encryptie, of maatregelen die encryptie verzwakken. De bewindslieden spraken zich openlijk uit tegen backdoors en lieten zelfs weten extra geld te stoppen in de ontwikkeling van opensource software voor encryptie.

Lovende reacties
De reacties waren lovend. “Het kabinet wil gelukkig geen ingebouwde achterdeurtjes in software”, zo constateerde het D66-Tweede Kamerlid @KeesVee tevreden, “en gaat mijn amendement uitvoeren: 500.000 euro voor open source.” @kaadeevee slaakte bijna een kreet van opluchting: “Kijk dit dan. Wat een draai van het kabinet.” Enkele maanden geleden sprak Van der Steur nog van het ‘encryptieprobleem’ dat het werk van politie en andere diensten zou bemoeilijken.

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland waren dik tevreden met het kabinetsstandpunt, blijkens het persbericht waarop onder andere @EZPress en @EigenwijsMooi de aandacht vestigden. Nederland loopt nu voorop, zo oordeelden @Christianmockin en @LukasBouwman verwijzend naar een artikel op Trouw.nl.

Ernstig wantrouwen
Zelfs het altijd kritische @bitsoffreedom was niet geheel ontevreden: “Kabinetsstandpunt encryptie is, voor dit moment, een mooi standpunt.” Toch werden er op Twitter ook wel enkele kanttekeningen geplaatst. “Ben ik de enige die ernstig wantrouwen koestert bij de zinsnede ‘op dit moment’?, zo vroeg @WoefdramCX aan zijn volgers. Ook het positief gestemde Bits of Freedom had toch ook nog wel bedenkingen. Zo wekte de zinsnede ‘op dit moment’ ook hier argwaan. “Een ander punt van kritiek op het kabinetsstandpunt #encryptie: geen verzwakking, maar ook niet actief stimuleren.”

Verlanglijstje
@Matthijs85 maakte van de positieve vibe gebruik om nog even zijn verlanglijstje in te dienen: “Nu de hackwet en de #WIV nog van de baan!”, doelend op respectievelijk de Wet Computercriminaliteit III en de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, oftewel de ‘afluisterwet’.

Volgers van @SecurityVandaag met nog andere wensen of andere meningen over #encryptie? Laat het ons vooral weten via Twitter! Uiteraard kan dit ook via onderstaand reactieformulier.


Lees meer over