Nieuws


Infection Map Check Point:

‘WannaCry-storm is nog niet gaan liggen’

De WannaCry-aanval lijkt in kracht te zijn afgenomen. Toch vindt er volgens Check Point Software Technologies nog iedere 3 seconde een infectie plaats, met name in India, de Verenigde Staten en Rusland. Twee dagen geleden was er nog sprake van één aanval per seconde.

Check Point toont de omvang van de wijdverspreide internationale WannaCry-ransomware via de nieuwe Check Point WannaCry Infection Map. Maya Horowitz, Threat Intelligence Group Manager bij Check Point: “Hoewel we een lichte afname zien in het aantal aanvalspogingen, verspreidt WannaCry zich alsnog snel en richt zich daarbij op organisaties wereldwijd. WannaCry is een wake-upcall en laat zien hoe schadelijk ransomware kan zijn en hoe het snel vitale diensten kan verstoren.”

Een andere bevinding van de Check Point-onderzoekers is dat degenen die getroffen zijn door WannaCry naar alle waarschijnlijkheid hun bestanden niet terug zullen krijgen, zelfs niet wanneer zij het losgeld hebben betaald. Een ingewikkeld betaal- en decryptiesysteem en valse demo van het decryptieproces trekken de mogelijkheid dat WannaCry-developers bestanden kunnen ontsleutelen in twijfel.

Tot dusver hebben de drie bitcoin-accounts die geassocieerd worden met de WannaCry-campagne ongeveer 77.000 dollar verzameld. Desondanks, en in tegenstelling tot vele andere gevallen van ransomware, is er nog geen enkel geval bekend van partijen die hun bestanden terug hebben gekregen.


Lees meer over