Column


#sauna

‘Waarom filmt hij daar überhaupt?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week doken in de krochten van het internet intieme beelden op van handbalsters van Oranje. Nu blijken er nog veel meer slachtoffers te zijn.

Op een bekende pornosite waren enkele uren twee video’s van omkledende handbalsters te zien, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. De opnames zijn gemaakt in de kleedkamers van een sauna in het Gelderse dorp Nederasselt. Een hacker zou meerdere bewakingscamera’s hebben gehackt. Vrijdag kwam aan het licht dat de omvang van de hack nog veel groter is dan gedacht. Volgens het AD staan er nog steeds naaktbeelden van vele saunagasten op internet. Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om bijzondere persoonsgegevens.

De eigenaar van de sauna heeft inmiddels aangifte gedaan. Ook stapt hij naar de Autoriteit Persoonsgegevens om het datalek te melden. Wanneer de hack heeft plaatsgevonden, is niet helemaal duidelijk. Op een forum beschrijft een hacker hoe hij tussen 21 september en 10 oktober 2016 toegang had tot de beelden. Maar volgens de eigenaar kan dat niet kloppen: hij zou de camera’s eind 2015 hebben weggehaald. Hij deed dit nadat de hackers dreigden anders naar de media te stappen.

Begin 2016 heeft de AP sauna’s nog gewaarschuwd dat ze niet zomaar bewakingscamera’s mogen ophangen in ruimtes waar gasten ontkleed rondlopen. Het filmen van naakte mensen is immers een ‘grote inbreuk op de privacy’, aldus de privacywaakhond. Alleen in uitzonderlijke situaties is dat gepast. Het voorkomen van diefstal of seksuele handelingen voldoet hier niet aan. Sowieso gelden er strenge regels voor het gebruik van camera’s. Dat mag alleen als het noodzakelijk is en mensen moeten worden geïnformeerd voordat ze worden gefilmd.

‘Hoort gewoon niet’
De hack leidt tot ongeloof en woede op social media. Veel twitteraars kunnen nauwelijks geloven dat er camera’s werden gebruikt in de sauna. “Dat die sauna-eigenaar zegt ziek te zijn van die blootfoto's van handbalsters, dat snap ik, maar de echte vraag is: waarom filmt hij daar überhaupt?”, merkt @barbatum67 op. Dit sentiment wordt breed gedeeld. “Die eigenaar van de sauna kan mij nog meer vertellen, je hoort daar gewoon geen camera’s te hebben hangen”, vindt @visse264.

RTL-journalist Daniël Verlaan, die samen met een collega achterhaalde om welke sauna het ging, ergerde zich aan de berichtgeving van sommige media. “In tegenstelling tot wat De Telegraaf schrijft en de man van de sauna zegt: nee ook in 2016 was het verboden om camera’s in kleedkamers op te hangen”, benadrukt Verlaan. Ook kondigt hij aan dat de hele kwestie nog een staartje krijgt. SecurityVandaag volgt de ontwikkelingen uiteraard op de voet.

Lees meer over