Column


#AVG

‘Vrolijk AVG allemaal!’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week ging de aandacht op Twitter natuurlijk vooral uit naar de Algemene verordening gegevensbescherming.

Vrijdag 25 mei 2018 is toch wel een dag waar menig privacy- en securityprofessional reikhalzend naar heeft uitgekeken. Sinds vandaag wordt de Algemene verordening gegevensbescherming gehandhaafd. De nieuwe wetgeving – internationaal bekend als de GDPR – breidt de privacyrechten van EU-burgers uit. Het passeren van de deadline is voor sommige twitteraars dan ook reden voor een feestje. “Vrolijk AVG allemaal!”, schrijft @EllenBijster.

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is vast niet echt sprake van een feeststemming. Het FD pakte vrijdag uit met een kritisch artikel over de privacywaakhond. Door bestuursruzies en een uittocht van ervaren medewerkers zou de AP ‘vleugellam’ zijn. Volgens Nico van Eijk, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, ontbreekt het de Autoriteit aan autoriteit. Anonieme bronnen zeggen in de krant verder onder meer dat bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen nooit naar deskundigen luistert.

‘Dekker moet ingrijpen’
“Zorgelijk”, vindt D66-politicus Kees Verhoeven. “Verantwoordelijk minister Dekker moet snel uitleg geven en waar nodig ingrijpen.” @huibmodderkolk verbaast zich over de situatie. “Je zou denken: ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft zich twee jaar op deze dag kunnen voorbereiden.” @TruthHitsEvery1 wijst op een opmerkelijke uitspraak van Wolfsen in 2010. “Vingerafdrukken zeggen in het geheel niets over iemands persoonlijkheid, dús zijn ze niet persoonlijk. Ook heb ik geen bezwaar tegen opslag in een centrale databank.”

Er was nog veel meer AVG-nieuws. Zo gaf minister Dekker aan dat kleine Nederlandse organisaties niet direct een boete hoeven te verwachten. “Als grote bedrijven er met de pet naar gooien en jouw of mijn gegevens op straat liggen, dan heb je echt een probleem”, kondigde hij aan in gesprek met de NOS. Dat laatste zal privacyadvocaat Max Schrems als muziek in de oren klinken. Hij diende vrijdag meteen klachten in tegen Google, Facebook, WhatsApp en Instagram wegens schending van de nieuwe regels.

‘Geen tijd om in te breken’
Toch ging het op Twitter vooral over de mailtjes die bedrijven verstuurden naar aanleiding van de AVG. “Maar natuurlijk wil ik jullie nieuwsbrief blijven ontvangen over de innovaties in de isolatie van parketvloeren. Wat een vraag!”, laat @Arjan2906 weten. @inbreker komt door al die mails zelfs niet aan zijn werk toe. “Vannacht heb ik helaas geen tijd om bij u in te breken. Het doorlezen, beoordelen en goedkeuren van veranderende privacyregels die ik per mail krijg toegestuurd kost veel meer tijd dan voorzien. Excuses voor het ongemak.”

Zelfs enkele BN’ers spreken hun irritatie uit. Zo twittert 3FM-dj Domien Verschuuren dat ‘wij geven om jouw privacy’ nog nooit zo leeg heeft geklonken als deze week. Columniste Ebru Umar vraagt haar volgers hoeveel ‘PRIVACY ALERT’-mailtjes zij vandaag al hebben gehad. “En gisteren? En morgen? Pfff…”

Het geduld van @tomdecock begint duidelijk op te raken. “ECHT WAAR VERKOOP AL MIJN DATA AAN RUSLAND MAAR STOP MET MIJ TE MAILEN.” @Twietbroek geeft het bedrijfsleven een koekje van eigen deeg. “En het leuke is… Ik ga morgen allerlei bedrijven mailen of ze even kunnen oplepelen welke gegevens ze over mij bewaren en met wie ze die data delen.”

Lees meer over