Achtergrondartikel


Bastiaan Bakker en Ronald van der Westen van Motiv:

‘Voorkom erger met Security Analytics’

Als er een misdrijf is gepleegd, wil je terug kunnen kijken in de tijd om te achterhalen wat er precies is gebeurd. “Dan wil je een wapen, een haar of een nagel op het plaats delict veiligstellen”, aldus Bastiaan Bakker, bij Motiv directeur Business Development. “Precies hetzelfde wordt op het gebied van cybercriminaliteit beoogd met Security Analytics, om criminelen en fraudeurs sneller op te pakken en erger te voorkomen.”

 “In het verleden lag de focus op het nastreven van honderd procent weerbaarheid”, zo vertelt Bakker (links op de foto) als we hem spreken op het hoofdkantoor van Motiv in IJsselstein. “De gedachte was toen nog: ‘maak die firewall maar dikker en dikker, en zorg dat de hackers buiten blijven.’ In de loop van de tijd zijn we tot het inzicht gekomen dat de hacker toch wel binnenkomt.”

“Inmiddels zetten we als security-industrie al geruime tijd in op securitymonitoring”, vervolgt Bakker. “We kijken continu mee wat er gebeurt op systemen en netwerken, en als we verdachte patronen zien, grijpen we in.” Ook deze aanpak is echter niet waterdicht. “Het zicht blijft beperkt tot de log die je geautomatiseerd analyseert, en dan zie je ook nog eens alleen de dingen waar je alert op bent.”

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht