Column


Column Patric Versteeg

Vier je succes!

’t Is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Zo slim, zo gecertificeerd en zo ervaren, dat zie je in één ogenblik.
Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige securityspecialist.”
(vrij naar Peter Blanker)

Wil de securityspecialist die laatst in de spiegel keek en dit liedje voor zichzelf zong, even zijn virtuele hand opsteken? Dat dacht ik al. Geen handen. Natuurlijk kan dat eraan liggen dat je het liedje niet kent, maar wees eens eerlijk. Heb je weleens tegen jezelf gezegd hoe goed je het eigenlijk doet? Nee? Nou dat is niet vreemd hoor. Dat doe ik meestal ook niet.

Eigenlijk zijn wij een bescheiden volk, met de securityspecialisten voorop. Rustig in een hoekje afwacht totdat iemand anders tegen ons zegt hoe goed we het eigenlijk doen. En als het moment dan daar is, dan wijzen we meteen naar al onze collega’s die natuurlijk ook hebben geholpen en bijgedragen. Het is immers geen ‘one(wo)manshow’.

Belonen werkt
Ik vind het persoonlijk eigenlijk wel fijn als iemand tegen mij zegt dat ik iets goed heb gedaan, dat ik goed heb gepresteerd of op het juiste moment de juiste beslissing heb genomen. Dat geeft een boost voor mijn zelfvertrouwen, energie, daadkracht en laat mij meteen weer een stapje harder lopen. En ik durf te wedden dat het bij jou net zo werkt. En mocht je kinderen hebben, dan heb je al kunnen ervaren dat belonen ook veel beter werkt dan straffen.

Als we dit allemaal weten, waarom passen wij als securityspecialisten, securitymanagers of CISO’s dat dan niet toe in de dagelijkse praktijk? Denk je niet dat je team een stapje harder zal lopen als je ze eens in het zonnetje zet? Zomaar op iets trakteert? (Appeltaart doet het altijd goed, weet ik uit ervaring.) En als wij een awarenessprogramma uitrollen, waarom lijkt het dan altijd op een strafkamp? Dit mag niet, kan niet en hiervoor moet je oppassen! Lekker motiverend.

Andere boeg
Nee, zeg ik! Dit moet over een andere boeg. Begrijp mij niet verkeerd, ik verwacht niet dat je meteen in de volgende Tjakka Ratelband verandert, maar dat stuk positiviteit zal je zeker kunnen helpen. Leun eens achterover en ‘look on the bright side of security’. Inventariseer wanneer, hoe en met wie je nu al successen hebt behaald en vier dat! Gezamenlijk. Ik garandeer je dat de volgende successen dan sneller komen dan je ooit verwacht had. En als je vanavond dan toch nog in de spiegel kijkt, wees trots op jezelf, en zing!

“You're simply the best, better than all the rest. Better than anyone, anyone I ever met..” (Tina Turner)


Lees meer over