Column


Column Friederike van der Jagt

Vakantieleesvoer: het EU/U.S. Privacy Shield

U kent het gevoel vast. Dit jaar had u zich voorgenomen om met een opgeruimd bureau en een lege mailbox op vakantie te gaan. Lekker de telefoon uit en even bijkomen. Maar helaas; zoals altijd komt er in die laatste weken voor de vakantie toch weer een aantal spoedklussen bij. Weet men dat u op het punt van vertrekken staat, dan zou men daar zelfs misbruik van kunnen maken. Onder druk wordt immers alles vloeibaar en is de bereidheid tot het doen van concessies vaak aanzienlijk groter…

Bovenstaand patroon vertoont een gelijkenis met de totstandkoming van het nieuwe EU/U.S. Privacy Shield dat op de valreep voor het zomerreces van de Europese instellingen het levenslicht zag. Voor de lezer bij wie dit niet direct een belletje doet rinkelen: het EU/U.S. Privacy Shield is simpel gezegd een nieuw akkoord dat het mogelijk maakt voor Europese bedrijven om persoonsgegevens door te geven naar Amerikaanse bedrijven die zich hebben gecommitteerd aan de privacybeginselen die in het EU/U.S. Privacy Shield zijn neergelegd. Persoonsgegevens mogen namelijk niet zomaar worden doorgegeven naar landen buiten de Europese Unie.

De achtergrond hiervan is dat wij in de Europese Unie een sterke privacybescherming kennen. Als jouw persoonsgegevens worden verwerkt, moet je ervan uit moeten kunnen gaan dat deze bescherming gehandhaafd wordt, ook als het bedrijf aan wie je jouw persoonsgegevens verstrekt, besluit om deze door te geven aan een partij buiten de Europese Unie. Er moet steeds een ‘passend beschermingsniveau’ worden geboden. De Europese Commissie kan beslissen dat een land of een bepaalde sector in een land een dergelijk niveau biedt. 

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht