Nieuws


Aanmoedigingsprijs voor start-up Zivver

TomTom en Qiy winnen privacy-awards

TomTom en Qiy zijn de gelukkige winnaars van de IIR Privacy Innovatie Awards 2016. De awards werden op 15 september voor de tweede keer uitgereikt. Zivver ging naar huis met de aanmoedigings- en de publieksprijs.

OptiDrive 360
In de categorie ‘Bedrijven’ ging de strijd tussen Pseudonimiseer en TomTom Fleet Management OptiDrive 360, de uiteindelijke winnaar van de award. OptiDrive 360 is gericht op het gebruikmaken van voertuiggegevens om bestuurders in staat te stellen hun rijgedrag te verbeteren gericht op efficiënt, economischer, veiliger en milieuvriendelijker rijden. De TomTom privacy principles, promises en policy alsmede privacystatements zijn integraal toegepast bij de ontwikkeling van deze toepassing. De toepassing is uitgebreid configureerbaar, om met precisie te kunnen voldoen aan de eisen van privacywetgeving en om de privacy-impact te minimaliseren.

Qiy
In de categorie ‘Consumenten’ won Qiy met de ID-cover voor identiteitsdocumenten. Dit slimme hoesje schermt een aantal persoonsgegevens af op het moment dat een paspoort, een identiteitskaart of een rijbewijs gekopieerd wordt door hotels, autoverhuurders, bouwmarkten et cetera. Concreet bedekt de ID-cover foto, persoonsnummer (BSN) en het nummer van het identiteitsbewijs. Op een paspoort wordt ook de strook met gegevens onderaan het paspoort afgeschermd. De RFID-versie van de ID-cover voorkomt bovendien ook het uitlezen van de chip op ID-bewijzen en bankpasjes. De tweede plaats in deze categorie was voor Ydenti (CDDN), een privacyplatform in ontwikkeling voor de consument en zijn persoonlijke gegevens.

Zivver
In de categorie ‘Start-ups’ moest Soverin met zijn anonieme internetdiensten zijn meerdere erkennen in Zivver dat anonieme communicatiediensten levert aan consumenten en bedrijven. Zivver – dat naast de aanmoedigingsprijs ook de Publieksprijs in de wacht sleepte – is een jong bedrijf dat een oplossing biedt waarmee iedereen ter wereld veilig en eenvoudig kan e-mailen, chatten en bestanden kan uitwisselen. Het ‘unieke’ aan Zivver is volgens de jury dat het niet alleen zorgt voor versleuteling op een zodanige manier dat niemand anders dan verzender en ontvanger erbij kan, maar dat Zivver ook helpt om menselijke fouten te voorkomen en zorgt voor regie en signalering voor organisaties. Dit alles via de Zivver-apps die werken op elk apparaat of platform.

Samenwerking
De Awards zijn een samenwerking tussen congresorganisatie IIR en Stichting Privacy First, gericht op bedrijven en organisaties die zich positief onderscheiden in duurzaam privacybeleid en privacyvriendelijke producten en diensten.vDit in lijn met de missie van Privacy First: Nederland Privacy Gidsland. Voor de volgende editie van de awarduitreiking kunnen kansrijke projecten alvast worden aangemeld.


Lees meer over