Column


#PrivacyShield

‘Tien lagen lippenstift op een varken’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #PrivacyShield. Of beter gezegd: weer #PrivacyShield.

Enkele weken geleden besteedden we op deze plaats ook al aandacht aan het EU-US Privacy Shield dat toen werd gepresenteerd als de opvolger van de vorig jaar afgeschoten Safe Harbor-verklaring. Met deze nieuwe overeenkomst zou de kou tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over het opslaan van privacygevoelige gegevens van Europese burgers op Amerikaanse servers uit de lucht zijn. Inderdaad, ‘zou’, want de inkt was nog niet droog of het schild werd al weggezet als ‘juridisch boterzacht’.

“Het EU-VS Privacy Shield krijgt nu al zware kritiek te verduren”, zo concludeerde @simonedirven dan ook, waarbij ze verwees naar een eigen blogpost. In dit artikel haalt de privacy-advocate een veelzeggende uitspraak aan van Max Schrems, de Oostenrijkse privacy-activist die de geldigheid van Safe Harbor tot aan het Europees Hof aanvocht. “Ze hebben geprobeerd om tien lagen lippenstift aan te brengen op een varken, maar ik betwijfel of het Hof en de toezichthouders dit varken nu wel willen knuffelen. Het Hof heeft de Europese Commissie en de Amerikaanse regering gevraagd om een extra kilometer af te leggen – dit 'privacy shield' is een samenvoeging van een paar extra centimeters.”

Open brief
Gisteren stak het ongenoegen ineens in alle kracht de kop op. Onder anderen @BartSchellekens, @PiratenPartij en de @privacy_company meldden dat 27 Europese privacyorganisaties hun beklag hebben gedaan over de nieuwe datadeal tussen de VS en de EU.

De twitteraars verwijzen daarbij naar een artikel op NU.nl waarin melding wordt gemaakt van een open brief aan topbestuurders van de Europese Unie. “Zij vinden vooral dat Amerikaanse inlichtingendiensten nog te ver kunnen gaan, en dat de privacy van Europeanen daarom onvoldoende is gewaarborgd als gegevens in de VS worden opgeslagen”, aldus NU.nl

Schrems spreekt
De briefzenders, waaronder Amnesty International en de Nederlandse organisatie Bits for Freedom, kwamen niet geheel toevallig deze week met deze brief op de proppen. Gisteren vond er voor een Europese parlementscommissie in Brussel een hoorzitting over het Privacy Shield plaats, ‘met om 15.00 uur @maxschrems live’, zo wist @Europarl_NL mee te delen. Conclusie van een middagje @PrivacyShield? “Als dit voor de rechter komt, gaat de Europese Commissie nat: wel opslag bulkdata en geen redress”, aldus @judithineuropa.

 

 


Lees meer over