Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Systeembeheerder… maar ook politieagent?

Binnen heel veel organisaties zitten de eigen of ingehuurde systeembeheerders dikwijls op een plek die voor de ICT-beveiliging van grote betekenis is. Niet zelden hebben zij – beter dan welke andere medewerker dan ook in een organisatie – een vrij goed beeld van het dataverkeer binnen de organisatie en van het dataverkeer met de buitenwereld. Met de brede toegang tot de ICT-systemen van hun organisatie weten systeembeheerders dikwijls meer dan bijvoorbeeld de directie.

Dat kan voor systeembeheerders lastige vragen oproepen, met name als zij in hun werk aanlopen tegen onregelmatigheden in het gebruik van ICT-voorzieningen. Wat doe je als systeembeheerder wanneer je erachter komt dat een collega bijvoorbeeld betrokken is bij BitTorrent-verkeer? Spreek je de betrokken collega een-op-een aan en help je het probleem gezamenlijk de wereld uit? Of stap je met het vermoeden van de onregelmatigheid direct naar jouw leidinggevende en verklik je jouw collega? Deze afwegingen hebben niet alleen ingewikkelde morele en sociale kanten, maar ook arbeidsrechtelijke implicaties.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht