Achtergrondartikel


Bart Verhaar en Bastiaan Bakker van Motiv:

‘Spionage via de mobiele telefoon is reëel geworden’

Of het nu politieagenten, conducteurs of zorgverleners zijn, voor steeds meer medewerkers is de mobiele telefoon of tablet het primaire ‘device’ om mee te werken. “Medewerkers moeten zich er dan wel goed bewust van zijn dat ze met zakelijke data op stap gaan”, aldus Bart Verhaar (links op de foto), productmanager bij Motiv.

Tablets en smartphones – en de data op die apparaten – staan aan steeds meer dreigingen bloot. Alleen al tijdens de afgelopen zomermaanden waarschuwden meerdere leveranciers van beveiligingssoftware voor aangetroffen kwetsbaarheden in de mobiele besturingssystemen van Apple en Google.

Zo onthulden onderzoekers van Check Point tijdens DefCon 24 in Las Vegas vier kwetsbaarheden in Android. De ‘QuadRooter’-kwetsbaarheden zouden de aanvallers de gelegenheid bieden om volledig de controle te krijgen over Android-smartphones en -tablets die zijn gebouwd op Qualcomm-chipsets en toegang verschaffen tot de persoonlijke of bedrijfsdata die erop staan. Daarnaast bestaat het risico op keylogging, GPS-tracking en het opnemen van video en audio.

In februari waren het eveneens onderzoekers van Check Point die blootlegden welke groep criminelen schuilgaat achter de Hummingbad-malware. Met deze malware zouden zij zich iedere dag toegang verschaffen tot honderden Android-apparaten en de data die daarop staan. Ook zouden ze de overgenomen toestellen gebruiken om cyberaanvallen uit te voeren.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht