Column


#SHA2017

‘So many awesome people’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week verzamelde hackend Nederland zich in Zeewolde voor het hackersevent SHA2017.

Van 4 tot 8 augustus was een camping in de Flevolandse gemeente even het bruisende middelpunt van de internationale hackerscommunity. Het vijfdaagse evenement was een waar paradijs voor hackers. Zo ontving iedere bezoeker een complete minicomputer als badge, waarvoor in een week tijd meer dan 250 apps werden ontwikkeld. Al snel verscheen ook de eerste ransomware voor de SHA-badge. Dat was natuurlijk te verwachten.  
 
Deze badge was volgens de Waag Society slechts een van de vele redenen waarom SHA2017 ‘het leukste kamp van het jaar’ was. Andere hoogtepunten waren het hacken van allerlei voertuigen, waaronder een bierkratquad en een communicatiewagen van de brandweer, de vele ‘decentrale feesten’ op het festivalterrein en een spectaculair optreden van Symphony of Fire – een formatie van een chemicus, elektrotechnicus en muzikant. 

Traditie 
Helaas zat SHA2017 er na een week toch echt op. Op Twitter regent het enthousiaste recensies. “Het was super”, laat @renepieters weten. “Voor ons de tweede keer. Een traditie is geboren.” Ook @himayyay heeft zich geweldig vermaakt. “#SHA2017 was great fun, met so many awesome people, interesting talks, and flashy lights!” @anneveinberg deelde een compliment uit aan de organisatie. “Thank you @SHA2017Camp for an incredible event!!!” 
 
De meeste festivals hebben één ding gemeen: dat de bezoekers een hoop rotzooi achterlaten. Maar SHA2017 was mede dankzij het harde werk van de vele vrijwilligers na vijf dagen nog opvallend schoon. “Het kan wel degelijk anders”, concludeert @whvholst. “Net #SHA2017 afgerond en de meeste velden waren nagenoeg vrij van zwerfvuil.” Daar kunnen Lowlands en Pinkpop nog wat van leren! 

Tekst: @FerryWaterkamp 
 

Lees meer over