Achtergrondartikel


4 vragen aan... Ben Verwaayen

‘Security is vooral een maatschappelijk vraagstuk’

Ben Verwaayen wordt wel eens het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool genoemd. Zo was hij na KPN topman van British Telecom en van Alcatel-Lucent. Nu zit hij onder andere in de Board of Directors van Akamai. Hoe kijkt deze icoon uit de ICT-industrie tegen informatiebeveiliging aan? SecurityVandaag vroeg het hem.

Van welke technologische ontwikkeling gaat de grootste dreiging uit?
“Realiteit is dat communicatie en dataverkeer constant worden aangevallen. De grootste bedreiging komt van wat we nog niet weten. De constante terreurdreiging onderstreept dat nog eens. We zouden er eigenlijk vanuit moeten gaan dat alles bedreigd wordt en niet wachten tot het zo er is. Daartegen moeten we ons verdedigen door steeds slimmere defensieve maatregelen in te zetten.”

Waarop moeten we de focus leggen bij de beveiliging?
“De focus zou vooral moeten liggen op wat de Amerikanen zo mooi noemen: awareness. Security is vooral een maatschappelijke vraagstuk. We moeten mensen leren om op hun hoede te zijn, te letten op hun eigen gedrag en op het belang van de securitymaatregelen. Heel veel heeft te maken met kennis en ervaring. Daarmee is veel ellende te voorkomen. En natuurlijk: investeren in beschermende maatregelen.”

Wie moet het voortouw nemen bij de ‘cybersecurity van burgers’? De politiek, (telecom-) providers, of de security-industrie?
“We willen onze privacy terecht bewaren maar tegelijkertijd veilig zijn. Die veiligheid is een taak voor alle betrokkenen. Alleen als iedereen samenwerkt gaat het werken. Terecht geldt ook hier dat we mogen verwachten van professionals dat ze alle maatregelen nemen op technologisch terrein die nodig zijn. Als onderdeel van de klantenzorg. Maar van de burgers/klanten mag je vragen om zich bewust te zijn van de risico’s. En hun gedrag daarop aan te passen.”

Zullen we ooit een 'comfortabel niveau van beveiliging' bereiken?
“Voorlopig bevinden we ons nog in fase 1, waarin de slechteriken proberen uit te vinden wat kan en niet kan. We moeten hen tonen dat we bereid zijn ons echt te verdedigen. Nu doen ze nog vaak betrekkelijk eenvoudige pogingen. Maar dat zal veranderen ben ik bang. Dus voorlopig zal de race tussen aanval en verdediging nog wel even duren.”


Lees meer over