Column


#Big Brother Awards

Rutte III grootste privacyschender

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was er veel aandacht voor de Big Brother Awards van Bits of Freedom.

De omstreden ‘sleepwet’ heeft zijn eerste succesje binnengeharkt. Deze week ging minister Ollongren van kabinet Rutte III met de felbegeerde publieksprijs van de Big Brother Awards naar huis. Bits of Freedom reikt deze prijs jaarlijks uit aan de grootste privacyschender.

Voor wie het niet helemaal helder heeft: de sleepwet (officieel: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) is de officieuze bijnaam voor een nieuwe wetgeving. Deze geeft de AIVD meer bevoegdheden om te neuzen in de communicatie van burgers en bedrijven (lees: telefoon- en internetverkeer aftappen).

Aanslag voorkomen
De wet komt er in het kort op neer dat de AIVD niet alleen verdachte personen, maar ook contacten van die verdachte personen mogen aftappen. Bovendien mogen die gegevens gekoppeld worden. Het doel is vooral het voorkomen van een terroristische aanslag.

Niet effectief, intimiderend, vrijheidsbeperkend en zelfs onrechtmatig, aldus de tegenstanders. Want offline communicatie, want jihadisten veelal al bekend, want verlies van focus op de ‘belangrijke’ personen, want te weinig toezicht op de uitvoering.

Cynisch
Op Twitter gonsde het van de cynische reacties. “De 'prijs' moet wel 'gedeeld' worden met PvdA-minister Ronald Plasterk die de wet bedacht, de politici van de Tweede Kamer en parttime senatoren van de Eerste Kamer die de wet hebben aangenomen”, aldus @Roosendaler. Uiteraard werd het nieuws ook aangenomen om de algehele onvrede te uiten over het kabinet. “Big Brother Award gewonnen door Rutte 3 aka Shell 1”, twitterde @Occupythegreedy. Twitteraar @Iko_nal heeft zo zijn eigen ideeën bij het nut van de wet. “Die Sleepwet is ervoor bedoeld om ons als burgers in de gaten te kunnen houden wanneer men het tijd vindt om de hooivorken uit het vet te halen.”

Ook inhoudelijk kritiek op de sleepwet laaide weer op. “Ondertussen kiest men niet voor de efficiënte aanpak: investeren in mensen. 'Detectivewerk' is nog altijd de beste oplossing’, betoogde techsite Motherboard op Twitter. Volgens hen gaat de sleepwet speurwerk alleen maar onoverzichtelijker maken.

Naast de publieksprijs deelde Bits of Freedom ook een door de jury gekozen ‘expertprijs’ uit. Die ging naar Focum, een bedrijf dat informatie verzamelt over de financiële slagkracht van huishoudens en bedrijven.

Lees meer over