Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Rule 41: Amerikaans gevaar voor Europa?

Enige maanden geleden wees ik op SecurityVandaag op het dreigende gebrek aan internationaal fatsoen van de Nederlandse wetgever. In december vorig jaar heeft staatssecretaris Dijkhoff namens de regering het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III bij de Tweede Kamer ingediend. Met de beoogde wet wordt aan de Nederlandse justitie de bevoegdheid gegeven om - weliswaar pas na machtiging van de rechter – in te breken in computers van anderen in geval van verdenking van zeer ernstige misdrijven.

Legaal hacken
Justitie mag volgens die voorgenomen wet dus legaal hacken en, daar waar dat nodig is, de security van onderzochte ICT-systemen omzeilen of kraken. In mijn bijdrage verweet ik de Nederlandse regering geen oog te hebben voor de internationale aspecten van het voorstel. Justitie krijgt met de nieuwe opsporingsbevoegdheid de mogelijkheid om in te breken in computers, tablets, mobiles en dergelijke die zich buiten Nederlands grondgebied bevinden. Dat is in het internationaal recht gewoonweg een brug te ver. De Nederlandse justitie moet in beginsel met zijn vingers afblijven van spullen – dus ook van ICT – die buiten Nederland staat. Vanuit de Tweede Kamer is bij de behandeling van het voorstel onlangs slechts door een enkeling hierover een enkele kritische noot geplaatst.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht