Column


Column Jeroen Veraart

Revisited: CBLF, something done, hightech

Aankomende woensdag vindt in Den Bosch het congres IT & Information Security van Heliview plaats. Het thema van dit evenement heeft voor mij wel een bijzondere lading. Volgens mij ben ik hier ruim vijftien jaar geleden al tegenaan gelopen. En het blijft maar terugkomen! De titel van dit stuk zal voor velen wel wat cryptisch zijn. Laten we zeggen dat ik het een beetje heb versleuteld. Ik zal de onderdelen stuk voor stuk doornemen.

CBLF
Ik heb een aantal jaren geleden een groot Identity & Access Management-project gedaan. Tijdens de ontwikkeling van dit project waren we continu op zoek naar de juiste definitie van de gebruikers binnen deze organisatie. Zijn het de interne medewerkers, de medewerkers die in dienst zijn, zijn het ook de klanten? Uiteindelijk hebben we toen besloten dat de grootste gemeenschappelijke deler een CBLF is. Dat staat dan voor Carbon-Based Life Form. Met deze definitie durfde eindelijk niemand meer te beweren dat we een groep van gebruikers zouden kunnen vergeten. CBLF staat in dit geval voor ‘people’.

Something done
Het is uiteraard altijd de bedoeling dat we onze tijd nuttig besteden, toch? Dat betekent dat je met ieder taak of handeling input levert aan een volgende stap die vervolgens weer output levert. Kun je me nog volgen? Dat betekent: input - ‘something done’ - output. Oftewel ‘processes’. Het inrichten van processen binnen de IT en met name binnen informatiebeveiliging is best wel een dingetje. Zonder processen leidt naar mijn mening alles tot een mislukking.

Hightech
De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller; we denken dat we het allemaal kunnen bijhouden. Maar let maar eens op, over tien jaar staat er een nieuwe generatie aan het roer die is opgegroeid in een wereld die wij niet in de gaten hebben. De voordelen die ons dat allemaal gaat opleveren, kent ook een keerzijde. De mogelijkheden voor misbruik nemen ook toe. Kijk daarvoor maar naar de ontwikkelingen op het gebied van IoT. Hier staat ‘hightech’ voor technologie.

People, processes, technology
Het thema voor dit congres is dus: mensen, processen en techniek. Dat is niet erg sexy in deze tijd, maar het is wel waar het om gaat. Ik zie nog steeds dat het gros van de oplossingen die worden binnengebracht volledig vanuit de technologie wordt opgebouwd.

Wie het gaat gebruiken en hoe ze dat moeten doen, daar wordt niet over nagedacht. Daar word ik soms helemaal gek van. Je wilt toch altijd weten waar het voor dient, wat de toegevoegde waarde is en wie er beter van zal worden?


Lees meer over