Column


#DUO #Translink

‘Recht op privacy geen vrijbrief voor fraude’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was er de nodige ophef over het doorspelen van reisgegevens van studenten aan het ministerie van Onderwijs.

Translink heeft de afgelopen jaren reisgegevens van honderden studenten doorgegeven aan het ministerie. Dit deed het bedrijf achter de ov-chipkaart op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), meldde de Volkskrant. DUO gebruikte deze gegevens om te onderzoeken of studenten frauderen met de studiebeurs. Bijvoorbeeld door een beurs voor uitwonenden aan te vragen, terwijl ze in werkelijkheid nog bij hun ouders wonen. Een betrapte student stapte naar de rechter en werd in het gelijk gesteld.

De rechtbank oordeelde dat DUO privacyregels had overtreden door de gegevens op te vragen bij Translink. DUO gaat tegen dat vonnis in beroep. De dienst werkt naar eigen zeggen met zorgvuldig opgestelde ‘risicoprofielen’. Volgens de dienst biedt de Algemene Wet Bestuursrecht bovendien wel degelijk een wettelijke basis voor de gevolgde methode. Translink verwees naar het standpunt van DUO. “Onze juristen hebben van DUO begrepen dat er een wettelijke grondslag is om bij ons gegevens op te vragen.”

Buiten de wet opereren
“Dit is natuurlijk niet in de haak”, twitterde Kees Verhoeven. Het D66-Kamerlid en zijn collega Rob Jetten hebben inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie. D66 wil dat reizigers altijd een melding krijgen als hun reisgegevens door derden wordt opgevraagd bij Translink. Ook anderen uitten kritiek op de werkwijze van DUO. “Je kan niet buiten de wet opereren om wetsovertreders op te sporen”, vindt @renateverhey1. “Studenten moeten zich aan de regels houden, de overheid kennelijk niet”, constateerde @Rozalien1.

Toch kozen de meeste twitteraars de kant van DUO. “Als het recht op privacy een vrijbrief is voor fraude ben ik voor DUO”, liet @JoopTadema weten. “Ben ik nou gek als ik het normaal vind dat studenten met ov-kaart gecontroleerd kunnen/moeten worden?”, vroeg @Jourtje zich vertwijfeld af. Volgens @KlaasBrecht beschermt de rechter ‘de fraudeurs en criminelen en niet de belastingbetaler’. Ook @CriticusP begrijpt er helemaal niks van. “De overheid belazeren mag, maar fraude opsporen mag niet?”


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over