Column


#CPX2016

‘Prevent, prevent, prevent’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #CPX2016.

Deze week was het Zuid-Franse Nice drie dagen in de ban van de Check Point Experience die werd bezocht door ruim tweeduizend securityprofessionals, zowel eindgebruikers als partners. Als we de berichten op Twitter mogen geloven, was een deel van die bezoekers overigens meer in de ban van Nice, de stad van strand, palmbomen, nauwe straatjes, mooie mensen, cocktails, luxueuze hotels, salade niçoise en korte broek in april.

Zo trakteerde @jrusvik zijn volgers op een foto van een lange tafel met eten en drank in overvloed en twitterden @sungrazer en @stalfer foto’s van zonovergoten baaien. En gelijk hebben ze, want plezier hoort ook bij een evenement als de Check Point Experience. Maar om het levensgeluk nog eens extra in te wrijven bij de achtergebleven collega’s zoals twee medewerkers van @imerja deden, dat vinden we bij @SecurityVandaag wel een beetje laag aan de grond. “Nee, ‘back in the office’ zijn ze helemaal niet jaloers...” Op de begeleidende foto zie je de tranen van het lachen bijna achter de grote zonnebrillen vandaan biggelen.

“Prachtige stad, veel plezier gehad”, zo moest ook @neglectik aan het einde van het evenement concluderen. “Maar ook geleerd en interessante mensen ontmoet.” En die tweet doet eigenlijk wel meer recht aan het algemene sentiment op Twitter, dat #CPX2016 toch vooral inhoudelijk een mooi evenement was.

Harde en zachte trends
Hoewel de CPX officieel maandag van start ging, barstte het echte geweld pas dinsdag los. Op Twitter was er die ochtend veel aandacht voor futuroloog @DanielBurrus die tijdens zijn presentatie enkele harde en zachte trends schetste, waarbij hij opmerkt dat vooral de zachte trends interessant zijn omdat je die nog kunt beïnvloeden. Burrus riep het publiek op om daarmee direct aan de slag te gaan. “If it can be done it will be done. If you don't do it someone else will”, zo haalde @secinsiderde een uitspraak aan die de futuroloog tijdens zijn keynote meerdere malen herhaalde.

Prevent, prevent, prevent
Na Burrus kon Twitter helemaal los, tijdens de presentatie van Gil Shwed. De CEO van Check Point stond onder andere stil bij de toenemende dreiging. Nog altijd neemt het aantal security-incidenten ieder jaar toe; in 2015 zelfs met 38 procent. Detectie alleen is niet meer voldoende; er moet meer aandacht komen voor preventie. “Prevent, prevent, prevent”, zo vatte @yammaHC de presentatie van Shwed kort en bondig samen.

Ook de negen nieuwe security-appliances die Shwed onthulde, vielen op Twitter in de smaak. Daarnaast was er de nodige aandacht voor het beheerplatform R80. “Met R80 kunnen meerdere gebruikers op hetzelfde moment beheer uitvoeren”, zo merkte @trksec op. @BenoitVrove sprak over een ‘revolutie’, gelet op de aanpasbare loginbanner voor Smart Dashboard.

Motiv partner van het jaar
Dag 2 van de CPX werd feestelijk afgesloten met eten, muziek en een awarduitreiking. Wie @SecurityVandaag volgt, zal misschien hebben opgemerkt dat de een uitreiking een belangrijk oranje randje kreeg. Partner Motiv werd door Check Point gekroond tot de ‘Best Partner of The Year 2015’, waarna een delegatie van Motiv de award mocht ontvangen uit handen van onder andere Gil Shwed.


Lees meer over