Column


#hansa #AP

‘Politie zoekt grenzen van de wetgeving op’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week sprongen er twee onderwerpen uit: het oprollen van darknetmarktplaats Hansa en de kritiek op de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het was een glorieuze week voor de Nederlandse politie. Een omvangrijke internationale operatie onder leiding van de politie, de FBI en de Amerikaanse Drug Enforcement Agency resulteerde in de ontmanteling van Hansa Market, een van de populairste marktplaatsen op het dark web. En dat niet alleen: de politie was bijna een maand lang ongemerkt beheerder van de website. Dat leverde een schat van informatie op over verkopers en klanten. Inmiddels zijn op basis hiervan al meerdere arrestaties verricht.
De politie oogstte vooral complimenten. Zo noemde Albert Kramer van beveiligingsbedrijf Trend Micro de gecoördineerde actie tegenover de Volkskrant ‘heel indrukwekkend’. Zoals altijd was er ook ruimte voor een lach. “Blij dat ik mijn bestelling via Hansa Market gisteren mooi op tijd binnen had...”, grapte @JanQuehenberger. Voor @maakjedik begonnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. “Heb 3 weken geleden een JSF besteld op Hansa. Is nog steeds niet afgeleverd. Vreemd...”

Hier en daar werd ook een kritische noot geplaatst. Volgens Bits of Freedom zoekt de politie met dergelijke onderzoeken de grenzen van de wetgeving op. “Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, op voorwaarde dat er een goede controle is op de interpretatie en toepassing van bevoegdheden. Die is er mogelijk niet als, zoals wel vaker gebeurt, de strafzaken in het buitenland voor de rechter komen.” De burgerrechtenorganisatie pleit dan ook voor een commissie die de toepassing van bevoegdheden controleert.

AP moet tanden laten zien
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kwam minder rooskleurig in het nieuws. De privacywaakhond zou in drie verschillende rechtszaken niet streng genoeg hebben gehandhaafd. Ook op Twitter was de AP de gebeten hond. “Je zou de Autoriteit Persoonsgegevens zijn en dan drie keer in één week door de rechter op het matje worden geroepen. Gênanter wordt het niet”, vond @030Caro. “Geen betere illustratie van de onmacht van de Autoriteit Persoonsgegevens”, concludeerde @huibmodderkolk.

@NicoNijenhuis vroeg zich af of het bij de AP aan wil of capaciteit ontbreekt. Volgens @ZorgICTZorgen is dat laatste het geval. “Zeer gering budget AP maakt regering even schuldig.” Ook @EllenBijster wees met een beschuldigende vinger naar Den Haag. “Misschien moeten we de Autoriteit Persoonsgegevens een serieus budget geven, in plaats van zand en schelpjes.”


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over