Column


#laptopban

‘Poedelnaakt het vliegtuig in’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week ging het vooral over de mogelijke uitbreiding van het laptopverbod voor vluchten naar de Verenigde Staten.

Er viel deze week genoeg te beleven in de securitywereld. Zo werd bekend dat in de eerste drie maanden van 2017 ruim 2300 datalekken werden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De meeste meldingen waren afkomstig uit de sectoren gezondheid en welzijn (27%), financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%). @KritischeKlara kraakte – niet geheel onverwachts - een kritische noot. “Datalekken, overal datalekken. Zou het komen doordat goede ICT-veiligheid geld kost en die mensen niet ingehuurd (kunnen) worden?”

De ontdekking van een nieuw IoT-botnet genaamd Persirai hield de gemoederen eveneens flink bezig. Volgens securitybedrijf Trend Micro zijn wereldwijd meer dan 120.000 ip-camera’s van Chinese makelij kwetsbaar voor Persirai, een samenstelling van Mirai en Persian. De code van de malware bevat namelijk Perzische tekens en de C&C-servers zijn te herleiden naar Iran. “Zet je schrap voor Persirai: net als Mirai, maar dan erger”, waarschuwde @chrisjohnsontec.

Laptopverbod
Beide nieuwsfeiten sneeuwden op Twitter echter onder door #laptopban. De Amerikaanse overheid overweegt het verbod op het meenemen van laptops en andere elektronica in vliegtuigcabines uit te breiden naar enkele Europese landen. Veel twitteraars zetten hun vraagtekens bij het plan. “Ik ben bang dat mijn apparaten worden gestolen als ik ze in mijn bagage doe”, liet @theopensuitcase weten. @mansaxel betwijfelt bovendien of het verbod de veiligheid bevordert. “Ja, laten we die lithium-ionbatterijen in het laadruim proppen, waar je niet kunt blussen. Heel slim.”

De laptopban was ook voer voor grappenmakers. “De volgende stap is dat passagiers niet meer toegestaan zijn op vluchten naar de VS”, aldus @SimonTeichmann. “Dus United Airlines is zijn tijd ver vooruit!” @OpiniePaultje wierp ook een blik op de toekomst. “Nog even en we stappen poedelnaakt het vliegtuig in na eerst rectaal te zijn onderzocht.” Ach, we kunnen altijd nog met de boot.


Lees meer over