Column


#verkiezingen

‘Plasterk is een geweldige man’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was er weer veel commotie over hackers die onze verkiezingen mogelijk verstoren en minister Plasterk die de ‘kwetsbaarheid van het stemproces’ laat onderzoeken.

Het was niet echt de week van Ronald Plasterk. Een groep 3 voorlezen uit De Kleine Walvis was dan nog een lichtpuntje in een week waarin de minister van Binnenlandse Zaken nogal wat op zijn bordje kreeg. Zo vonden twitteraars als @RuurdVlieger dat Plasterk subiet zijn tuinhuis af moet breken, ‘zoals bij de #burger ook zou gebeuren’. Op het perceel waar ‘Ome Roon’ een forse blokhut heeft neergezet, mag namelijk niet worden gebouwd. Een foutje overigens van stadsdeel Amsterdam-Oost dat onterecht een vergunning heeft verleend.

Invloed criminelen
En dan maakte Plasterk zich volgens @takepartsocius ook nog zorgen over de ‘invloed van criminelen op het gezag’. Hackers zouden zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen de e-mail van de PvdA-top kunnen onderscheppen, nepnieuws over Lodewijk Asscher kunnen verspreiden of misschien zelfs wel de peilingen kunnen beïnvloeden.

“In aanloop naar de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer moeten we daarom uiteraard zeer alert zijn en niet naïef denken dat in Nederland niets mogelijk is”, zo schrijft Plasterk in een antwoord op Kamervragen van D66’er Kees Verhoeven.

Voor Plasterk reden genoeg om een onderzoek in te stellen naar ‘de mogelijke kwetsbaarheid van het stemproces, van de personen die betrokken zijn bij de verkiezingen, en van de informatieverstrekking’. “Zooo... Wel een beetje laat”, vond @wimonline. “Het is al lang tijd voor maatregelen.”

Maar ho, wacht eens even, een onderzoek? Volgens @Peteraanzee is hier sprake van – jawel, daar heb je die term weer – nepnieuws! Nogal wat journalisten zijn op het verkeerde been gezet door een half zinnetje in de brief van Plasterk, maar er komt helemaal geen apart onderzoek. Dat schrijft Herbert Blankesteijn in een artikel op Netkwesties. “Als we in de aanloop naar de verkiezingen vrij willen blijven van nepnieuws, hebben we wel iets secuurder lezende en checkende journalisten nodig.”

Plasterk acht de kans dat hackers de verkiezingsuitslag manipuleren overigens klein. Handmatig stemmen zoals we in Nederland doen, minimaliseert immers de kans op hacks, zo liet de minister de Tweede Kamer weten. @GodaChoi heeft echter nog een beter idee: “Niet stemmen minimaliseert risico hacken.”

Https toch verplicht
De door Plasterk beantwoorde Kamervragen waren overigens opgesteld na eerdere berichtgeving in de media over onveilige websites. Ruim de helft van alle overheidswebsites zou namelijk nog altijd gebruikmaken van een onveilige verbinding. Door de zogenoemde https-standaard niet te gebruiken, kunnen hackers het verkeer met de websites mogelijk afluisteren.

“Minister Plasterk wil nu toch beveiligde verbinding wettelijk verplichten voor overheidswebsites”, merkte @alternetnl op. Volgens onder andere NU.nl is afgesproken dat websites die bijvoorbeeld persoonsgegevens of andere gevoelige data verwerken eind 2017 altijd een beveiligde verbinding moeten hebben.

“Plasterk is een geweldige man”, concludeerde @EWdeVlieger. Die kan @RPlasterk in zijn zak steken. Al vrezen we dat deze opmerking niet geheel is gespeend van cynisme...


Lees meer over