Column


Column Bastiaan Bakker

Perfecte security in de cyberwereld

De cybercrimewereld blijft maar groeien. Eugene Kaspersky – van de gelijknamige Kaspersky-antivirussoftware – gaf op 5 april 2016 tijdens de NCSC One-conferentie in Den Haag aan dat 62 procent van alle pc’s in 2015 bezoek heeft gehad van een cybercrimineel. Een groei van 10 procent ten opzichte van 2014. Deze percentages hebben echter alleen betrekking op de herkenbare cyberaanvallen die worden gedetecteerd; onbekende cyberaanvallen met zero-day kwetsbaarheden zijn wellicht een nog groter probleem. Het is tijd voor actie.

Steeds meer kritische bedrijfsprocessen worden verder gedigitaliseerd. Zo is IT niet meer weg te denken in bijvoorbeeld de transportsector. Computercriminelen wisten reeds in 2013 de computersystemen in de haven van Antwerpen te saboteren waardoor containers met cocaïne buiten toezicht van de haven direct konden worden doorgesluisd. In december 2015 waren stroomstoringen in Oekraïne het directe gevolg van cybercrime. Ruim 700.000 huishoudens zaten als gevolg van ‘BlackEnergy’-malware tijdelijk zonder stroom. Gezien het gemak en de vele digitale mogelijkheden verplaatsen criminelen hun businessmodellen met succes naar internet. Cyberterrorisme en inbreuk op nationale veiligheid is iets waar we in de toekomst rekening mee zullen moeten houden.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht