Column


#hackwet

‘Overheid stimuleert zwarte markt’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week hield de ‘hackwet’ de gemoederen behoorlijk bezig.

Deze week werd de wet Computercriminaliteit III, beter bekend als de ‘hackwet’, behandeld in de Tweede Kamer. Deze omstreden wet geeft opsporingsdiensten de bevoegdheid om computers en andere apparaten te hacken in het kader van onderzoek naar ernstige misdrijven.

Wat staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) betreft mogen politie en justitie ook gebruikmaken van kwetsbaarheden in software die nog niet bekend zijn bij de fabrikant (zero-days). Een lek hoeft dan ook niet direct gemeld te worden, maar pas nadat het vier weken door de politie is gebruikt.

De Tweede Kamer is zeer verdeeld op dit punt. Want als zo’n kwetsbaarheid niet wordt gemeld en dus blijft bestaan, kunnen ook cybercriminelen en buitenlandse inlichtingendiensten er misbruik van maken. Volgens Dijkhoff zal de overheid overigens niet los softwarelekken gaan inkopen. Wel wil hij dat de politie hacksoftware kan inzetten waarbij niet duidelijk is welke kwetsbaarheden er worden gebruikt. D66 uitte felle kritiek op deze werkwijze. “Dan stimuleer je als overheid toch een zwarte markt en is het hele verhaal over een veilig internet flauwekul”, zei Kamerlid Kees Verhoeven.

Totalitaire staat
Veel twitteraars hebben geen goed woord over voor de hackwet. Tegenstanders vinden dat onze privacy in het geding is. “Overheid verkiest open achterdeur boven privacy en digitale veiligheid... #kortzichtig en #naïef”, twitterde @JanP64. Volgens @AdriaanBeenen brengt de hackwet ‘Nederland weer een stap dichter in de richting van een totalitaire staat’. @JanSmits haalde een bekend citaat van Benjamin Franklin aan: “Als we onze vrijheid gebruiken om meer veiligheid te bewerkstelligen, verliezen we beide.” @Jeroen_N_N noemde het voorstel zelfs ‘te debiel voor woorden’. “Politiek/politie en ICT gaan nooit goed samen.”
Voorstanders van de hackwet zijn eigenlijk nauwelijks te vinden op Twitter. Maar in de Tweede Kamer zijn die er wel degelijk. Zo vindt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg dat de wet zo snel mogelijk moet worden goedgekeurd. De politica ergerde zich tijdens het debat aan de kritische vragen van onder meer D66 en GroenLinks, ‘omdat een aantal partijen hier doet alsof de politie onze vijand is’. Ook Ockje Tellegen van de VVD verdedigde de wet. Zij noemde kwetsbaarheden de ‘realiteit van het internet’. Volgens Tellegen is het daarom beter om als politie deze lekken te gebruiken.

Overheid en technologie
Alexander Klöpping volgde het debat eveneens op de voet. Van Toorenburg maakte op zijn zachtst gezegd niet zo’n goede indruk op de Blendle-oprichter. “Van Toorenburg snapt niet hoe de technologie werkt waarover ze debatteert als volksvertegenwoordiger in de Kamer”, constateerde @AlexanderNL. “Ik vind dat irritant.” Om even later nog een kritisch bericht te plaatsen over de liberalen: “VVD snapt het ook niet. Nog afgezien wat je mening is over de hackwet, stuitend hoe weinig de volksvertegenwoordigers van VVD & CDA weten van de technologie.”

Klöpping was zeker niet de enige die zich ergerde aan het ogenschijnlijke gebrek aan technische kennis in Den Haag. “Hoeveel van deze Kamerleden zouden zelfstandig een Skype-videogesprek kunnen starten?”, vroeg @hakhverdien zich af. “Kan er misschien een preventieve kennistoets afgenomen worden bij elk Tweede Kamerlid dat denkt zich met tech te moeten bemoeien?”, sneerde @Bubbelonia. Zie daar maar eens een Kamermeerderheid voor te vinden…


Lees meer over