Column


#WIV, deel 2

‘Opportunisme wint van degelijke wetgeving’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week, nogmaals, #WIV!

Eerst even terug naar vorige week, toen we op deze plek eindigden met de conclusie dat met de nieuwe Wet op inlichten- en veiligheidsdiensten ‘1984 is gerealiseerd’. Dat was wel een beetje voorbarig. Natuurlijk, het was al duidelijk dat er in de Tweede Kamer een meerderheid was voor het ‘sleepnet’, maar de wet werd pas afgelopen dinsdag officieel aangenomen. Nu is de Eerste Kamer aan zet.

Trieste dag
“Een trieste dag voor de democratische rechtsstaat”, concludeerde lijsttrekker @ncilla van de Piratenpartij na de stemming in de Tweede Kamer. @MichielSteltman was het daar hartgrondig mee eens: “Triest dieptepunt. Adviezen van alle experts en juristen genegeerd. Opportunisme wint het weer eens van degelijke wetgeving.” @piraatvanoranje zag het totaal anders. “Mooiste nieuws van vandaag. De angst bij tegenstanders van de nieuwe #WIV zit in onbekendheid met materie, procedures en interne controles.”

@ncilla leek de uitslag van de stemming een dag later nog steeds moeilijk een plekje te kunnen geven. “Vandaag gaat het de hele dag overal over online privacy. Dan denk je, wat fijn dat er zoveel aandacht is voor de #WIV! Maar neen.... #Paay.”

In strijd met de rechtsstaat
Op de dag van de stemming in de Tweede Kamer kwam de Nederlandse orde van advocaten toevallig met het nieuws naar buiten dat veertig procent van de verkiezingsprogramma’s voorstellen bevat die regelrecht in strijd zijn met de rechtsstaat.

Volgens @gwenvaneijk kon de analyse van de advocatenorde door het ‘ja’ voor de WIV direct al de prullenbak in.“Oordeel over rechtsstatelijk gehalte (privacy digitaal) van partijprogramma’s even aangepast.” De voorstanders van het sleepnet kregen in een grafiekje een langere rode balk, en de tegenstanders een langere groene balk. Hulde voor deze creatieve oplossing!

Geen voorkennis vereist
@SecurityVandaag vreest dat het met @ncilla niet meer goed komt deze week. “Iemand in de zaal vol journo's vroeg wat de #WIV is. Van binnen huil ik een beetje. Maar zo goed dat ze ’t vraagt!” Onbekendheid met het sleepnet is ook helemaal niet erg. “We praten je op donderdag 23 februari bij”, stelt @bitsoffreedom. “Geen voorkennis vereist.”


Lees meer over