Column


#aftapwet

Op 11 juli verloren we onze privacy

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was het een en al somberheid. “Op deze druilerige dag worden we wakker met een kater: het sleepnet gaat er nu echt komen...”

Een ‘slecht idee’. Een ‘wangedrocht’ zelfs. Een wet ‘die thuishoort in een militaire dictatuur’. “We gaan hier spijt van krijgen”, voorspelde @hansdezwart. De reacties waren niet mals nadat de Eerste Kamer eerder deze week akkoord ging met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. @delangemars was zelfs niet meer te troosten. “Op 11 juli verloren we definitief onze privacy.”

Ondanks felle kritiek uit de samenleving vonden VVD, CDA, PVV en PvdA de ‘aftapwet’ alias het ‘sleepnet’ toch best een goed idee. “Blijft toch bizar dat de aftapwet vrij rap wordt aangenomen in de Kamer ondanks zo veel kritiek van belangrijke organisaties”, vond @danielverlaan. @LicensePlease had een scherpe analyse: “Opvallend dat de partijen met ‘vrijheid’ in hun naam voor de verregaande aftapwet hebben gestemd.”

Senaat heeft gefaald
De aftapwet biedt de AIVD en MIVD ruimere bevoegdheden om op grote schaal internetverkeer af te tappen. Heel wat twitteraars verwezen naar een al ouder artikel van De Correspondent waarin vier redenen uiteen worden gezet waarom de aftapwet een slecht idee. “Met het aannemen van de aftapwet heeft de Senaat gefaald om mensenrechten te garanderen”, aldus @Advocatenblad.

Organisaties als Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Platform Bescherming Burgerrechten vinden de wet zelfs ‘te ver’ gaan en kondigden een rechtszaak aan om de aftapwet van tafel te krijgen. Uit voorzorg deelde @Matthijs85 toch alvast ‘3 dingen die jij kunt doen om uit sleepnet AIVD te blijven’. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over