Achtergrondartikel


Gerko Baarslag, Global CIO bij Fugro:

‘Ook in de cloud moet je goed blijven nadenken’

De cloud? “Ik geloof er heilig in”, zegt Gerko Baarslag, Global CIO bij de Nederlandse multinational Fugro. Motivator Magazine sprak met Baarslag over de ‘cloud-firststrategie’ bij Fugro en de mogelijke risico’s die cloud introduceert. “Die moet je accepteren of mitigeren.”

“Eigenlijk zijn wij een dataleverancier”, vertelt Gerko Baarslag. “Wij brengen de wereld in kaart en alle assets die daarop staan. Daar komen heel veel data bij kijken. We moeten echt petabytes verwerken, vaak voor klanten die zich aan de andere kant van de wereld bevinden en soms ook nog in afgelegen gebieden.”

Als voorbeeld geeft Baarslag een praktijkvoorbeeld uit Australië waarbij een vliegtuig over honderden kilometers elektriciteitskabels vliegt om de begroeiing vast te leggen. Met behulp van het speciale 3D-visualisatieplatform Roames brengt Fugro vervolgens in kaart wat een elektriciteitsmast en wat een boom is, en of er een boom op omvallen staat waardoor kortsluiting of brand kan ontstaan. “Daarbij komen echt enorme hoeveelheden data kijken. Om die data allemaal op te slaan en verwerken is enorm veel verwerkingskracht en opslagcapaciteit nodig. Dat is met eigen applicaties en eigen hardware bijna niet te doen.”

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht