Achtergrondartikel


3 vragen aan… Dennis de Leest

‘Onze infrastructuur wordt in rap tempo blind’

Als senior field systems engineer, met security als specialisatie, houdt Dennis de Leest de klanten van F5 Networks op de hoogte van de marktontwikkelingen. Zitten daar ook ontwikkelingen bij waar hij zelf niet van kan slapen? “We moeten goed blijven nadenken en ons bewust zijn van onze kwetsbaarheden.”

Waar lig je wakker van?
“Helaas zijn er op cybersecuritygebied meerdere dingen waar ik momenteel wakker van kan liggen. Denk eens aan de stroom van kwetsbaarheden binnen SSL die de integriteit van onze online aanwezigheid bedreigt. Of wellicht de overvloed aan encryptie richting websites waar onze gebruikers naartoe surfen, die in rap tempo onze infrastructuur blind maakt. Uit verschillende rapporten weten we dat hackers buitengewone interesse hebben in persoonlijke gegevens en zoeken deze informatie op verschillende plaatsen: computers, mobiele devices, databases en data in transit. Misschien als laatste nog de investeringen om DDoS-aanvallen tegen te gaan en de opkomst van versleutelde aanvallen waardoor onze ‘scrubbingcentra’ blind worden voor volumetrisch geëncrypteerd DDoS-verkeer.”

Wat doe je om weer goed te slapen?
“Wellicht gewoon doen wat we altijd naar eer en geweten hebben gedaan… Nadenken en ons bewust zijn van onze kwetsbaarheden, en het hebben van een visie en plan hoe te handelen gekoppeld aan een riscoprofiel. Daarnaast kijken wat er speelt binnen het securitylandschap en hoe het je raakt. Dat is onderdeel van het proces dat blijft evalueren en innoveren!”

Hoe ziet de securitywereld er over tien jaar uit?
“Als we kijken naar de huidige statistieken over bijvoorbeeld het internetgebruik of bandbreedteconsumptie zal het geen verrassing zijn dat de vraag alleen maar verder toe zal nemen. We kunnen er ook vanuit gaan dat puntoplossingen dergelijke belasting niet aankunnen en daar zien we nu al dat dingen als gedistribueerde compute- en microsegmentatie hun intrede doen. Tevens staan onze applicaties nu al op verschillende punten in het network of leven in een cloud. Belangrijk is dus om services zoals authenticatie, autorisatie, load-balancing, persistency en security rondom deze applicaties te voorzien, aangezien applicaties bij onze klanten een prominente hoeksteen van de continuïteit zijn.”


Lees meer over