Column


Menno Weij en Lora Mourcous van SOLV

Onderzoek haalt bezem door cyberhygiëne ziekenhuizen

Technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Nieuwe en snellere apparatuur maakt het behandelen van patiënten effectiever en efficiënter. Er worden dan ook steeds meer en geavanceerdere medische apparaten ingezet om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Om communicatie tussen apparaten en systemen onderling mogelijk te maken, wordt medische apparatuur steeds vaker uitgerust met een netwerkaansluiting. Uit deze toegenomen connectiviteit ontstaan echter ook nieuwe dreigingsscenario’s die de patiëntveiligheid of diens privacy direct kunnen raken.

Medische apparatuur kwetsbaar
Al in 2012 bracht de Amerikaanse Government Accountability Office een rapport uit over het hacken van medische apparatuur. Naar aanleiding van dat rapport en de groeiende aandacht voor dit onderwerp, is Deloitte tussen eind 2013 en begin 2015 een eigen onderzoek gestart naar de beveiliging van medische apparatuur in Nederlandse ziekenhuizen. Uit dat onderzoek is gebleken dat de IT-beveiliging van veel medische apparatuur niet in orde is en van buitenaf gemakkelijk toegang kan worden verkregen tot bijvoorbeeld MRI-scanners, hartmonitoren, infuuspompen en röntgenapparatuur. 

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht