Column


#sleepwet

‘Ollongren geeft zelf onjuiste informatie’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week ging de aandacht vooral uit naar het referendum over de sleepwet – en een twijfelachtig optreden van minister Ollongren in Nieuwsuur.

Op 21 maart mag Nederland weer naar de stembus. Lokale politiek is natuurlijk ook belangrijk, maar privacy- en securityprofessionals zullen vooral uitkijken naar het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Volgens de NOS tekent zich in de peilingen een duidelijke meerderheid af voor de ‘sleepwet’. Toch roeren op Twitter vrijwel alleen tegenstanders zich. Met name minister Ollongren krijgt het zwaar te verduren. Directe aanleiding is een interview met Nieuwsuur waarin zij campagne voerde voor de wet.

Kabel aftappen
“Minister Ollongren roept bij Nieuwsuur op om te stemmen op basis van juiste informatie. Maar geeft dan zelf onjuiste informatie over sleepwet”, twitterde Bits of Freedom. Op de BoF-website wordt dit toegelicht. Zo zei Ollongren dat de huidige wet uit ‘het pre-internettijdperk’ komt, terwijl in 2002 een ruime meerderheid van de mensen thuis al toegang tot het internet had. Ook stelde ze dat communicatie op de kabel onder de huidige wet niet afgetapt mag worden. “Deze valse waarheid blijft hardnekkig terugkeren in de media en komt nu zelfs van onze minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.”

Het tv-optreden van de minister schoot bij meer mensen in het verkeerde keelgat. Zo vindt @NicoleTemmink het ‘echt bijzonder kwalijk dat Ollongren nu bij Nieuwsuur beweert dat de kabel nu niet afgetapt mag worden’. “Daarmee schetst ze ten onrechte een beeld dat telefoons en laptops nu niet afgeluisterd mogen worden.” @PrivacyBaro beoordeelt de uitspraak als onwaar en voorziet de tweet van de hashtag #nepnieuws. @VerstappenWim spreekt van een ‘mooi ingestudeerd stukje’. “Vanavond ook zo’n uitgebreid vraaggesprek met de tegenstanders?”

‘Verkiezingssoftware vindt alles prima’
Ollongren kijkt sowieso terug op een bewogen week. De minister raakte ook nog verwikkeld in een welles-nietesdiscussie over de veiligheid van de software waarmee de lokale uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bij elkaar worden opgeteld. Meerdere experts uitten tegenover RTL Nieuws forse kritiek. “De software gelooft alles”, zei ethisch hacker Sijmen Ruwhof bijvoorbeeld. “Er zit geen integriteitscontrole in, geen fraudedetectie en geen inbraakdetectie. De verkiezingssoftware vindt alles prima.” De minister zelf noemt de risico’s op manipulatie ‘klein en beheersbaar’.

Daar denken sommige twitteraars anders over. Niet iedereen uit zich even genuanceerd. Volgens @EvertGDavelaar worden we ‘besodemieterd waar we bij staan’. “Verkiezingen kun je gerust aan jonkvrouwe Ollongren overlaten. Wedden dat VVD en D66 als winnaars uit de bus komen? Dat wordt wel even geregeld. Net als een overweldigend ja voor de sleepwet.”

Lees meer over