Achtergrondartikel


3 vragen aan… Paul Derksen

‘Nadruk ligt te veel op functionaliteit’

‘Certified Ethical Hacker’ Paul Derksen is al heel wat jaren actief in de securitybranche, waarvan de laatste tien jaar bij Motiv. Hoe kijkt deze Senior Security Consultant aan tegen de ‘wereld van informatiebeveiliging’?

Waar lig je wakker van?
“De mate waarin vandaag de dag alles met alles verbonden wordt, zonder dat we daarbij eerst onszelf afvragen wat dit feitelijk betekent voor ons (digitale) leven, onze persoonlijke informatie en onze privacy. De nadruk ligt nog te veel op functionaliteit (‘gewoon, omdat het kan’) en nog te weinig op een goede balans tussen functionaliteit, informatiebeveiliging en privacy.”

Wat doe je om weer goed te slapen?
“Mezelf bedenken dat de wereld van informatiebeveiliging bestaat uit een grote groep enthousiaste, gemotiveerde en inventieve professionals die keer op keer wél de juiste balans proberen te vinden, samen met de klantorganisaties waarvoor zij werken.”

Hoe ziet de securitywereld er volgens jou over tien jaar uit?
“Ik verwacht binnen de informatiebeveiliging een verdere adoptie van methodieken en technologieën vanuit de datavisualisatie, virtual reality en machine learning. Ook het vanuit de gemeenschap (community) delen van dreigingsinformatie zal verder toenemen. Al dit tezamen is nodig om een verder inzicht in en controle te houden over informatie. Aan het einde van de dag gaat het per slot van rekening altijd om informatie.”


Lees meer over