Nieuws


Deutsche Telekom treedt op als custodian

Microsoft slaat clouddata op in Duitsland

Om zorgen over al te nieuwsgierige Amerikaanse inlichtingendiensten weg te nemen bij zijn Europese cloudklanten, gaat Microsoft klantdata opslaan in twee datacenters van het Duitse T-Systems. De data komen daarmee te vallen onder de strikte Duitse wet- en regelgeving.

Deutsche Telekom, waar T-Systems onderdeel van is, zal optreden als ‘custodian’ van de data en ervoor zorgen dat de gegevens op Duits grondgebied blijven, zo laat de Duitse provider in een verklaring weten. “Microsoft heeft geen toegang tot de data als T-Systems of de klant daar geen toestemming voor geeft." De provider voegde daaraan toe dat ook de Europese cloudklanten van Microsoft buiten Duitsland gebruik kunnen maken van de diensten van Deutsche Telekom.

CEO Satya Nedella (foto) maakte deze stap gisteren bekend tijdens een toespraak op het Duitse hoofdkantoor van Microsoft in Berlijn. De stap wordt effectief vanaf de tweede helft van 2016, zo meldt persbureau AFP.

"Duidelijk een stap in de goede richting", zo oordeelt Rémon Verkerk, product manager bij Motiv. "Na het ongeldig verklaren van het Safe Harbor-verdrag vorige maand, staan ondernemers voor een behoorlijke uitdaging. Organisaties maken in toenemende mate gebruik van Cloud Service Providers (CSP), waarbij data dikwijls op servers in de Verenigde Staten worden opgeslagen. De huidige Europese Privacyrichtlijn bepaalt dat de doorgifte van persoonsgegevens naar een land buiten de EU slechts is toegestaan, indien dat land een passend beschermingsniveau waarborgt. Deze maatregelen kunnen nu naar Europese standaarden worden toegepast op de datacenters van T-Systems in Duitsland."

Hub in Nederland
Begin deze week deed Nadella tijdens een bezoek aan Londen ook al enkele aankondigingen met betrekking tot de Europese Microsoft-cloudinfrastructuur, waaronder de aankondiging dat het datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer vanaf nu operationeel is. Het datacenter in Middenmeer functioneert als hub voor Microsofts clouddiensten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.


Lees meer over