Video


Hackerslegende Captain Crunch (video):

‘Met een hamer kun je ook iemand vermoorden’

Het gratis fluitje bij een pak ontbijtgranen van het merk Cap’n Crunch bleek in 1971 voldoende om in te breken in een telefooncentrale en om vervolgens gratis te bellen. Met het fluitje kon een toon worden geproduceerd die het schakelsysteem van de telefooncentrale fopte. De man van de fluitjestruc, John Thomas Draper, kreeg als bijnaam Captain Crunch.

Begin november was de levende hackerslegende – inmiddels de 70 gepasseerd – in Nederland voor een serie keynotes over zijn lange carrière. Tijdens Infosecurity.nl liet hij op de stand van Motiv gedurende twee presentaties ruim 40 jaar hackgeschiedenis de revue passeren.

In deze video neemt hij ons mee terug naar 1979, het jaar waarin hij gedurende een gevangenschap de tekstverwerker EasyWriter voor de Apple II. De celstraf zat hij uit voor het plegen van telefoonfraude. Toch zal Captain Crunch voor de camera van SecurityVandaag benadrukken dat hij als hacker toch vooral de goede zaak diende. “Alles wat je ons (hackers, red.) geeft kan voor de goede zaak worden gebruikt, maar ook worden misbruikt. Je kunt met een hamer een huis bouwen, maar ook iemand vermoorden.

Ook werpt hij zijn blik op de toekomst. “Het slechte zal blijven bestaan”, aldus Draper. Zijn advies: “Stap over op point-to-point encryptie, dat is erg belangrijk. And don’t be click mad.”


Lees meer over