Achtergrondartikel


3 vragen aan... Arnoud Engelfriet

‘Meldplicht op korte termijn niet gehandhaafd’

Mr. ir. Arnoud Engelfriet is partner bij het juridisch adviesbureau ICTRecht en als ICT-jurist gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Engelfriet kijkt al uit naar 1 januari 2016, de dag waarop de Wet meldplicht datalekken in werking treedt. “Ik kan dan dromen over grote rechtszaken waarin bedrijven worden aangeklaagd wegens datalekken of securityblunders.”

Waar lig je wakker van?
“Ik lig op securitygebied wakker van de gedachte: hoeveel bestanden met persoonsgegevens zijn er wel niet, en hoe makkelijk zijn die wel niet toegankelijk voor Jan en alleman? En dan heb ik het niet alleen over medische dossiers of grote archieven. Iedere website en iedere adverteerder bouwt profielen op om zo informatie over zijn bezoekers te krijgen. Van klanten met een koopgeschiedenis tot gebruikers die dingen liken, favorieten of respecteren. Vaak in zeer fragiele of ongeteste systemen opgeslagen, en beveiligd met simpele wachtwoorden of twee jaar niet geüpdatete software.”

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht