Column


#bugbounty

‘Lekker buitenspelen’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #bugbounty.

Een opvallend bericht halverwege deze week, dat onder andere werd opgepikt door @MonsterICTnl: “Facebook geeft tienjarige tienduizend dollar voor hacken.” “Hij ontdekte een fout in de Instagram-software”, zo wist @Mediawijzer over dit opmerkelijke voorval te melden. @ElkenTalent zag er de humor wel van in. “Een 10-jarig hacktalent verdient 10.000 dollar en wil daar een fiets en voetbal voor kopen. #lekker #buitenspelen.”

Justin Bieber
Het valt ook niet mee om als 10-jarige te bedenken wat je allemaal kunt kopen van tienduizend dollar. De Finse Jani had dit bedrag als ‘bug bounty’ van Facebook gekregen nadat hij had aangetoond dat het mogelijk is om elk denkbaar bericht op de sociale fotodeeldienst Instagram te verwijderen. “Daarmee zou ik in staat zijn geweest om berichten van wie dan ook van de dienst af te gooien, zelfs van Justin Bieber”, zo quote NU.nl het 10-jarig jochie.

Te jong
In totaal heeft Facebook – dat eigenaar is van Instagram – als onderdeel van het bug bounty-programma al voor zo’n 4,3 miljoen dollar uitgereikt aan zo’n achthonderd onderzoekers over de hele wereld. Hoe groter het lek of de bug, hoe hoger het uitgekeerde geldbedrag. “Jani is de jongste persoon ooit die de zogenoemde ‘bug bounty’ van Facebook heeft ontvangen”, aldus @afmasudivre. Pittig detail daarbij is dat hij in principe drie jaar te jong is om Instagram te gebruiken, zo meldt het Belgische Metro. Het internetbedrijf zag het dit keer door de vingers. Ondertussen droomt Jani van een carrière als veiligheidsexpert.


Lees meer over