Column


#defcon #BHUSA #SHA2017

‘It’s Tiësto Time!’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week maakte @SecurityVandaag zich een beetje zorgen. Waar is iedereen?

Terwijl half Nederland de koffers inpakt, de laptop dichtklapt en de sleurhut aankoppelt, lijkt de Nederlandse securitygemeenschap er nog driftig op los te twitteren. Maar dan wel bij voorkeur vanuit een zaaltje in Las Vegas. Nou ja, ‘zaaltje’. “Die Black Hat USA-keynotezaal. Da’s geen zaal meer, dat is een popconcertzaal”, merkte @Brenda_NL op. 

Een popconcertzaal was gezien de omvang van het evenement ook wel nodig, zo begrijpen we uit een tweet van @ncsc_nl. “Met 15.000 informatiebeveiligers op de 20e Black Hat, voor de laatste ontwikkelingen over kwetsbaarheden en mitigatie. @NCSC_NL is erbij!” 

In Las Vegas waren ze er tijdens een van de belangrijkste hackersconferenties ter wereld onder andere getuige van hoe een gehackte wasstraat auto’s kan aanvallen en dat de prijs voor ‘beste backdoor’ ging naar het Oekraïnse M.E.Doc, het bedrijf dat de springplank vormde voor Petya. De NSA kreeg de prijs voor de beste server-side kwetsbaarheid.

Naar huis
Inmiddels kan de popconcertzaal worden opgeruimd en zitten de informatiebeveiligers weer in het vliegtuig naar huis. Yeah, right! “On my way to Defcon”, twitterde @huibmodderkolk op de laatste dag van Black Hat USA. “Defcon is te gek!”, wist @ddubbeldam al te melden. “Toffe nieuwe mensen ontmoet, leer een hoop… Verder een beetje in Vegas...” @AlexKara15 had in de Amerikaanse gokmetropool de avond van zijn leven. “It’s Tiësto Time!”

@jvantill begon zich een beetje zorgen te maken: “Zijn jullie wel op tijd terug voor #SHA2017?” Daar had @jvantill een punt, want nog een weekje en dan is Zeewolde voor een paar dagen de hackershoofdstad van de wereld. (Zeewolde telt drie casino’s, dus zo groot hoeft de overgang helemaal niet te zijn…) @internetprivacy vatte SHA2017 eerder al kort en krachtig samen: “3300 hackers op een camping in Zeewolde.” 

Het beloven mooie dagen te worden. “Ik heb een rolcontainer met opblaaskrokodillen”, zo waarschuwde @StitchAtSHA2017. “Which colour?”, wilde @cccpresser weten. “If not purple, the event is destined to fail!” @SecurityVandaag wenst iedereen alvast een fijne tijd toe in Zeewolde. 

Tekst: @FerryWaterkamp


Lees meer over