Column


Column Gerard Klop

Is uw IT-beveiliging intelligent genoeg?

Jaarlijks investeren Nederlandse bedrijven honderden miljoenen euro’s in IT-beveiliging. Pierre Audoin Consultants schatte het bedrag voor 2015 in op 520 miljoen euro, iets minder dan 1 procent van het Bruto Binnenlands Product. Die euro’s gaan vooral zitten in allerlei losse oplossingen die waardevolle data en systemen moeten afschermen van cybercriminelen. Waar het echter nog aan ontbreekt, is voldoende intelligentie.

Mazen in de beveiliging
Ondanks de aanzienlijke investeringen in security glippen er toch nog dagelijks allerlei dreigingen door de mazen van de beveiliging. Het aantal incidenten stijgt zelfs explosief. Zo registreerde het Belgische Cyber Emergency Team CERT vorig jaar 30 procent meer meldingen van cyberincidenten dan in 2014 en zelfs 9 keer zoveel als in 2010. Deloitte becijferde dat cyberincidenten Nederlandse bedrijven en overheden inmiddels een jaarlijkse kostenpost opleveren van 10 miljard euro.

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat zelfs een uitstekende IT-beveiliging niet voldoende is om te voorkomen dat hackers systemen platleggen of bedrijfsgevoelige informatie bemachtigen. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Vaak gaat het mis aan de kant van de gebruikers. Zij slaan dan onbewust een bres in de beveiliging door bijvoorbeeld op een link in een dubieuze mail te klikken. Een andere belangrijke oorzaak is het gebrek aan intelligentie van de beveiligingscomponenten die onvoldoende gebruikmaken van de informatie die binnen en buiten het netwerk beschikbaar is.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht