Column


#DataPrivacyDay

‘Interesseren datalekken ons niet?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #DataPrivacyDay. Een korte terugblik op de dag van gisteren.

Alhoewel, was #DataPrivacyDay wel trending? @paulbessems had iets ‘opvallends’ ontdekt. “#DataPrivacyDay wordt weinig genoemd op social media. Kennelijk interesseren datalekken als deze ons niet.”

De Twitteraar verwees daarbij naar een Eindhovens Dagblad-artikel waarin wordt gemeld dat de gegevens van ruim 4.500 patiënten van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop 33 dagen lang toegankelijk waren voor onbevoegden. Ook de Zwolse Isala Klinieken en het Amphia Ziekenhuis in Breda kwamen pijnlijk in het nieuws nadat bleek dat patiëntendossiers in een Belgische gevangenis van de nietjes werden ontdaan.

Google’s flirt
Gelukkig moesten we @paulbessems ongelijk geven: #DataPrivacyDay was alom aanwezig op Twitter. Zo merkte @jenevanderheide op dat zelfs Google flirt met Data Privacy Day. @GoogleNL vroeg zich op deze dag namelijk af hoeveel ze van ons mogen opslaan, om daaraan toe te voegen dat we dat lekker zelf bepalen. “Dat voelt als een contradictio in terminis”, aldus @jenevanderheide.

Daarnaast kwamen er veel tips voorbij voor de bescherming van je privacy. Zo verwezen @Dushidee en @FredBaltus naar een artikel op DutchCowboys waarin onder andere werd geadviseerd om wantrouwig te zijn en attendeerden @internetprivacy, @jonerinckx en @DHMDekkers ons op een artikel met vijf tips voor het beschermen van je privacy. Een artikel op Emerce.nl waarin werd vooruitgeblikt op privacy in 2016 leverde gisteren 246 interacties op, zo wist @Blogosphere.co te melden.

@Koevsjinka vond dat het eigenlijk elke dag Data Privacy Day zou moeten zijn. Dat treft. “Voor ons is het elke dag Data Privacy Day”, aldus @Fsecure_NL. Dat moet @DeJuristen als muziek in de oren klinken: “Het is #DataPrivacyDay. Mijn feestdag.”


Lees meer over