Column


#FaceID

‘Ik herken mezelf al niet’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was er veel hilariteit over ‘Face ID’.

“Dag vingerafdruk, hallo Face ID.” @Nilroe leek in ieder geval opgetogen over een nieuw snufje in het nieuwste vlaggenschip van Apple, de iPhone X. Face ID is een functionaliteit waarmee je je iPhone kunt ontgrendelen door ernaar te kijken. Het TrueDepth-camerasysteem herkent dan de rechtmatige gebruiker, lichtte @iCulture toe.

Bij de meeste twitteraars droop het cynisme er echter vanaf. Dat gaat toch niet werken? “Ik herken mezelf al niet in de spiegel ’s ochtends”, aldus @vic23. @TechTimeNL: “Hoe werkt FacecID als je een van een eeneiige tweeling bent?” @Kharkamal: “Volgens mij is die nieuwe IPhone echt niet handig als je een boerka draagt.”

Code is veiliger
“Face ID is in mijn ogen alleen geschikt voor snel onderscheid tussen gebruikers in een ‘multi user on single device’-setting. In combinatie met alsnog een code”, zo plaatste @jwijnings zijn vraagtekens bij het nut van deze nieuwe mogelijkheid. “Een code is sowieso veiliger”, merkte @Schellevis op. “Maar dan wel een lange code. En aangezien weinig mensen daar zin in hebben, is Face ID voor meeste mensen beter.”

Zal allemaal wel zijn, maar ten opzichte van Touch ID is Face ID in ieder geval een stap vooruit, zo merkte onder andere @Bright op. “De kans dat iemand anders Touch ID kan inschakelen is 1 op 50.000. Bij Face ID 1 op een miljoen.” @danielverlaan vreesde nog wel een ethische discussie. “Mogen de opsporingsdiensten telefoon voor het gezicht houden om hem te ontgrendelen?”

Voor wie niets van Face ID wil weten, had @Schellevis nog een tip. “Als je de knoppen aan zijde iPhone tegelijkertijd indrukt, wordt Face ID uitgeschakeld.” Voor nog meer handige tips verwees deze twitteraar naar een artikel op The Verge.


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over