Column


#PokémonGo

‘Ik heb die Pikachu nooit vertrouwd’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #PokémonGo.

“Even aandacht papa’s en mama’s, voor de volgende veiligheidsinfo over Pokémon Go.” Kom er maar in @tubert, wat is er allemaal aan de hand?

Nou, best veel. Het succes van het augmented-realityspelletje werd al snel overschaduwd door ‘pokéjagers’ die voor overlast zorgden in ziekenhuizen, cafés of gewoon in uw achtertuin. Met een beetje pech vertrappen tieners uw viooltjes omdat Jigglypuff aan de pergola hangt. En dan zou de maker van het spelletje de Pokémontrainers ook nog eens blootstellen aan een ‘Big Security Risk’, aldus @ronaldscher. 

Door een fout had spelletjesmaker Niantic volledig toegang tot de Google-accounts van de spelers. Voor een Amerikaanse senator zelfs aanleiding om Niantic een brief op hoge poten te sturen, zo meldde @actueelictnieuws. Ook de Australische privacytoezichthouder wees het bedrijf achter Pokémon Go nog maar eens even op de privacywetgeving.

Backdoor 
En dan waren er nog hordes criminelen die handig meeliftten op het succesverhaal rondom de kleurrijke wezentjes. Het kon dan ook niet uitblijven dat er illegale Pokémon GO-versies opdoken. “Deze installeren een backdoor voor hackers”, waarschuwde @cyberinc_nl.

Zo ontdekte Proofpoint Security een geval waarbij de backdoor DroidJack toestemming vraagt voor het voeren van telefoongesprekken, om mms- en sms-berichten te ontvangen en versturen en om contactgegevens aan te passen. 
 
Storm in een glas water 
@Marleen_72 vatte de commotie kort en bondig samen: “Ik heb die Pikachu nooit vertrouwd.” Volgens @gijsettes is het allemaal een ‘storm in een glas water’. Zo is de toegang tot de Google-accounts slechts ‘een foutje van de ontwikkelaar’ en is er ‘alleen basale accountinfo gebruikt’. 
 
Ook @Fsecure_NL vond de privacyzorgen wel wat overdreven en geeft in een blogpost tekst en uitleg. “De wilde verhalen over Pokémon Go zijn toepasbaar op iedere bekende app. Denk daarom goed na voordat je apps installeert!” 


Lees meer over