Column


#ether

‘I accidentally killed it’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week ging de aandacht uit naar cryptomunten. Aanleiding was een duur foutje bij Parity Technologies waardoor een hacker voor honderden miljoenen euro’s aan ether kon bevriezen.

Parity is het bedrijf achter Parity Wallet, een populaire digitale portemonnee voor de cryptomunt ether. Een gebruiker wiste (naar eigen zeggen per ongeluk) een stukje code, waardoor tientallen miljoenen euro’s aan ether ontoegankelijk zijn. In een blogpost schreef Parity dat de bevriezing betrekking heeft op alle ‘multi-sig wallets’ die na 20 juli zijn aangemaakt. Bij dit type wallet moeten meerdere gebruikers toestemming geven voor transacties.

Ironisch genoeg is het probleem te herleiden naar een software-update die Parity in juli uitrolde om een andere bug te fixen. De code bevatte echter nog een kwetsbaarheid waardoor de hackende Parity-gebruiker de enige eigenaar kon worden van meerdere wallets. Hij verwijderde vervolgens een belangrijk stuk librarycode. Hierdoor hebben honderden gebruikers nu geen toegang tot het geld in hun digitale portemonnee.

Waarschijnlijk is de enige manier om de ether terug te krijgen een zogeheten ‘hard fork’, een soort noodupgrade voor het gehele Ethereum-platform. Niet bepaald goede publiciteit dus. Ook op Twitter leidde het nieuws tot de nodige ophef. “Doodsteek voor #Ethereum. Betrouwbaarheid is GONE”, concludeerde @Raaskaldotcom. De koers van de cryptomunt daalde in eerste instantie dan ook, maar heeft zich inmiddels weer hersteld.

‘I accidentally killed it’
Al snel werd duidelijk wie verantwoordelijk is voor de malaise. Een Parity-gebruiker met de nickname @devops199 meldde schuldbewust ‘I accidentally killed it’. Reden voor @cryptoshirt om deze tekst op een T-shirt te zetten. “Niet grappig, maar stiekem toch wel grappig”, aldus het bedrijf. “Hij zou dit shirt de rest van zijn leven moeten dragen.”

Sommige twitteraars hadden zo hun twijfels bij het ‘accidentally’ en geloofden meer in kwade opzet van @devops199. Er was echter ook medeleven, bijvoorbeeld van @JamieJanev. “Ai! Het zal je maar gebeuren!”

Dirk Scheringa
Het was dus al een bewogen week voor handelaren in cryptovaluta, maar toen werd ook nog eens bekend dat niemand minder dan Dirk Scheringa in de cryptohandel stapt. Hij gaat aan de slag als topman van een nieuw Nederlands beleggingsinitiatief in cryptomunten. @mozinus ziet de bui al hangen. “Oeps, #scheringa wordt directeur bitcoinbedrijf #ICOheadstart. Snel verkopen dan maar.”

Lees meer over