Column


#AP

‘Huiver over koppelen van zorgdata’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week werd de Autoriteit Persoonsgegevens opvallend veel besproken, onder andere door de presentatie van een nieuwe voorman...

“Eindelijk weer een echte baan voor Aleid Wolfsen.” @baspaternotte merkte op dat de voormalige PvdA-burgemeester van Utrecht Jacob Kohnstamm opvolgt als de chef van de Autoriteit Persoonsgegevens. De wisseling van de wacht vindt pas plaats op 1 augustus, maar volgens @RvBinsbergen is de positie van Wolfsen nu al onhoudbaar geworden.

Wat heeft de chef in spe misdaan? Nou, de combinatie Wolfsen en privacy deed bij heel wat twitteraars enkele belletjes rinkelen. “Waar kenden wij die naam ook alweer van?”, zo teasede @privacyfirst bijna plagerig om vervolgens te verwijzen naar een artikel op Webwereld uit 2010 waarin een citaat van Wolfsen uit het Utrechts Stadsblad wordt aangehaald. “Vingerafdrukken zeggen in het geheel niets over iemands persoonlijkheid, dus zijn ze niet persoonlijk.” Opslag van vingerafdrukken in een centrale database zou dan ook geen probleem zijn.

“Deze uitspraak uit 2010 diskwalificeert Wolfsen als voorzitter AP”, vindt @PrivacyNieuws. Ook een ander akkefietje kwam deze week bovendrijven. “Wolfsen, die ooit full Erdogan ging en een hele oplage van een krant liet vernietigen wegens niet mee eens zijn”, sneerde @Bas_Taart. @KeesVee wacht het liever even af. “Ben benieuwd. Wordt de nieuwe baas een echte privacywaakhond, of toch een Wolfsen in schaapskleren?”

Onrechtmatig delen zorgdata
Ook liet de Autoriteit Persoonsgegevens deze week zelf nog van zich horen, onder andere door de Nederlandse Zorgautoriteit een tik op de vingers te geven. “De NZa deelde zorgdata onrechtmatig met andere partijen”, aldus @RobDorscheidt, en wel met het ministerie van Volksgezondheid en het Centraal Planbureau.

De privacywaakhond kwam met dit nieuws naar buiten kort nadat een artikel in de Volkskrant de nodig stof had doen opwaaien. “Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft in september toestemming gegeven voor het breder delen van deze data”, zo stond te lezen. “Ze heeft daartoe een overeenkomst gesloten met vijf partijen: Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, NZa, IGZ en Zorginstituut Nederland. De Tweede Kamer is niet ingelicht over deze afspraken.”

“Dergelijke vergaande bepalingen moeten toch juist vooraf getoetst en besproken worden in de Tweede Kamer”, zo reageerde @EwoutJansen verbaasd. Deze kwestie maakte bij @KeesVee in ieder geval meer los dan de benoeming van Wolfsen. “Lees en huiver over het koppelen van zorgdata. Dit heeft een grote impact op patiënten. Kamer en privacytoezichthouder wisten van niets…”


Lees meer over