Column


#Rathenau

‘Huidige maat-regelen volstaan niet meer’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week trok een rapport over een ‘nooit gelopen race’ de aandacht.

@GVerest had een verontrustende mededeling voor zijn volgers. “De maatschappij is niet klaar voor de digitale samenleving.” Die conclusie was volgens deze twitteraar in ieder geval te trekken uit een rapport met de al even verontrustende titel ‘Een nooit gelopen race - Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid’.

In dit rapport stelt het Rathenau Instituut volgens @CH_Cybercrime dat ‘overheden en bedrijven slecht zijn beveiligd tegen cybercrime’. En het mkb heeft de basisbeveiliging vaak niet op orde, voegde @Vinternetten daaraan toe. @ICTcontinuiteit: “Dit nieuwe rapport van Rathenau maakt duidelijk dat Nederland een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen.”

Verplichte kost
“De huidige maatregelen van overheid en bedrijfsleven tegen cyberdreigingen volstaan niet meer”, zo meldde het Rathenau Instituut zelf in een persbericht. “In de strijd tegen de steeds professionelere methoden van cybercriminelen, cyberspionnen en hackers zijn extra maatregelen nodig.” @WhiteHatsNL kon zich in ieder geval wel vinden in een van de aanbevelingen, namelijk dat vitale sectoren jaarlijks een hacktest moeten uitvoeren. @WhiteHatsNL vond het rapport dan ook ‘verplichte kost’.

Volgens @oudheusl zijn de bevindingen van het Rathenau Instituut het bewijs dat er een minister voor digitale infrastructuur moet komen. Toch werden er op Twitter ook wel kanttekeningen geplaatst bij het rapport. @PiraatPiet viel bijna van zijn stoel. Want had hij dat nou goed gelezen? “Het Rathenau Instituut wil nog meer bevoegdheden voor de AIVD. WTF???”


Lees meer over