Column


Column Jerry van Rekom

Hoezo privacy?

Als je tegenwoordig over straat gaat weet je niet door wie of door wat je in de gaten wordt gehouden. Geeft je dat nu een veilig of onveilig gevoel? En hoe zit het dan met je privacy? Zijn we helemaal doorgeslagen, is het een noodzakelijk ‘kwaad’ en moeten we daar maar mee leren leven of draagt het inderdaad bij aan een beter en veiliger leven?

Datalekken
Deze vragen houden me al een tijdje bezig. Niet alleen privé, maar vooral ook beroepsmatig. Zeker door de invoering van de meldplicht datalekken per 1 januari en de verscherping van de privacywet word je er bijna dagelijks mee geconfronteerd.

In de zorg zou informatiebeveiliging al een tijdje gemeengoed moeten zijn, maar nog maar weinig zorgorganisaties (zeker in de gehandicapten- en ouderenzorg) zijn NEN751X of ISO2700X gecertificeerd. En dan komt die wet over het verplicht melden van datalekken daar nog eens bovenop. Veel adviesorganen zien er echter wel brood in en bieden sinds begin dit jaar hun deskundigen als warme broodjes aan. Net alsof datalekken sinds 1 januari 2016 meer voorkomen dan daarvoor.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht